Krögare vill hjälpa äldre i krisen – bjuder hundratals pensionärer på gratis lunch: ”Vill ge tillbaka”

Priserna på vissa matvaror har skenat under en tid och allt fler larmar om att de inte har råd att handla mat.

Nu bjuder krögarna på Jett’z Burger in hundratals pensionärer till en gratis lunch.

Det senaste året är det mycket som blivit dyrare och enligt SCB stiger matpriserna lika kraftigt som på 1980-talet och enligt konsumentverket har  maten har blivit minst 20 procent dyrare.

Anledningen till de skenande priserna är många: höga elpriser, gödningsmedel som blivit dyrare, det pågående kriget i Ukraina och hög inflation är några av faktorerna. 

Prishöjningen drabbar många och inte minst våra pensionärer som redan har en hårt ansatt ekonomi.

Krögarna på Jett’z Burger är väl insatta i de stigande priserna. Eftersom de jobbar med mat varje dag ser de hur priserna på råvaror skjuter i höjden, men också elkostnaderna och det faktum att alla kanske inte har råd att gå ut och äta.

Men trots det gör de vad de kan för att hjälpa de som har det tuffare i samhället.

– Det är tuffa tider för alla. För restauranger också och framförallt för våra äldre. Men vi tycker inte att det är ok, det är de äldre som har byggt upp vårt samhället, säger Omar.

mynt, plånbok
Foto: Henrik Montgomery / TT

Vill hjälpa till där det behövs

Redan från start har Omar och hans bror försökt att hjälpa till där det behövs.

– Vi är muslimer och mamma har lärt oss att den som tjänar pengar ska dela med sig. Vi ville inte bara donera pengar rakt av utan göra någonting, så första året köpte vi reflexer till barn för 150 000 kronor. Året därpå köpte vi mössor, säger Omar till Newsner.

Även under pandemin försökte krögarna hjälpa isolerade äldre att köra hem mat till dem.

– Det var ju de äldre som blev inlåsta först så vi tänkte att vi kör ut hamburgare till dem. Vi körde ut 700 hamburgare. Alla vi kände som hade körkort och bil fick rycka in, berättar Omar för Newsner.

Bjuder pensionärer på gratis lunch

Den här gången har de bland annat hyrt en lokal i Nacka där de kommer dela ut matlådor med husmanskost, sallad och hembakt fika till alla som vill.

– Vi gör husmanskost för att så många som möjligt ska få mat, vi hinner tyvärr inte med att göra så många burgare. Men det kommer finnas mycket mat, husmanskost, småkakor, chokladbollar, kaffe och fika från Thelins, säger Omar.

Han tillägger:

– Det är bara att komma och hämta. Antingen kan man sitta på plats och äta eller ta med sig och äta hemma. Vi hoppas att vi kan hjälpa så många som möjligt.