Krögaren vägrar släppa in ovaccinerade – stoppas redan i dörren: ”Vill inte att de ska komma hit”

Medan många krögare gladdes åt att kunna fylla lokalerna med folk efter slopade restriktioner valde pubägaren Joachim Rundqvist att gå på hårdare bud. 

– Jag vill inte att ovaccinerade ska komma till min pub, säger Karlshamnskrögaren Joachim Rundqvist till Svt.

Den sista september hävdes coronarestriktionerna i hela landet. Detta innebar bland annat att Sveriges krögare inte längre behöver begränsa antalet gäster på grund av pandemin, och att det för besökare blir fritt fram att röra sig på dansgolv. 

Stökigt när restriktionerna släppte

Precis som efter att Norge öppnat så blev det också en hel del fylla och kaos i Sverige, i och med mycket folk på stans krogar. 

– Det har druckits i omöjliga mängder. Vid ett normalfall klarar vi oss med Skånegatan men där är det helt fullt, så vi har fått öppna upp i Mölndal också, sa Johan Ljung vid polisen till GP första helgen efter att restriktionerna släppt. 

Ordningsvakt på Trädgården.
Ordningsvakt på klubben Trädgården under Skanstullsbron i Stockholm.
Foto: Helena Landstedt/TT

Ovaccinerade fick inte komma in på krogen

Men en som valde att fortsätta med begränsningar var krögaren Joachim Rundqvist, som driver puben The Lock Ness i Karlshamn. 

Trots att Joachim hade möjlighet att släppa in fler så valde han att stoppa ett 20-tal gäster i dörren. Anledningen? De var ovaccinerade. 

– Jag ställde en fråga till mina gäster och frågade dem om de var vaccinerade, och om de inte var vaccinerade så ville jag inte att de ska komma hit till min pub. För jag vill säkra upp för alla andra gäster, säger Joachim Rundqvist till Svt.

Får vänta tills pandemin är över

Han berättar att de som svarade att de inte var vaccinerade avvisades på ett vänligt men bestämt sätt. Han förklarade att de helt enkelt får vänta tills pandemin är över. 

– Jag som pubägare har all rätt att avvisa vilken person som helst, säger han till Svt.

Patient får vaccindos mot covid-19. Foto: TT

Står för sitt beslut

Att han som krögare gick miste om gäster på grund av sitt beslut om att stoppa ovaccinerade i dörren är ingenting han ångrar, tvärtom. Han berättar han att han står för sitt beslut, och att han fått mycket beröm för att han visar sitt ställningstagande.

– Jag tycker att det är en självklarhet, att vi har fått chansen att vaccinera oss – så klart vi ska vaccinera oss, Det borde alla tycka, säger Joachim Rundqvist till Svt.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required