Krögarnas varma gest – här bjuds 400 ensamma pensionärer på gratis julbord: ”Är värda det”

Restaurangen Matverket i Kungsbacka vill bringa julstämning till äldre och bjuder in hela 400 pensionärer på gratis julbord, skriver Norra Halland.

Julen är en tid för gemenskap men trots det är det många äldre som sitter ensamma under högtiden.

För att minska ensamheten och bryta isoleringen vill personal på restaurangen Matverket bjuda in till ett gratis julbord.

Det ideella projektet startade redan för två år sedan av Johan Dohn delägare i Matverket, och Jessica Jansson Kinder, teamchef på Olivia hemomsorg.

”Väldigt uppskattat”

Då, för två år sedan, var det hela 285 pensionärer som slog sig ned till bords. Men efter ett uppehåll under pandemin, har Johan och Jessica bestämt sig för att slå på stort och bjuda in ännu fler.

– Det var väldigt uppskattat sist och många pratar fortfarande om det. Det är ett sätt att få komma ut, träffa andra och skapa nya bekantskaper. Det finns också en stor pensionärsfattigdom i samhället, alla har helt enkelt inte råd att gå ut och äta julbord, säger Jessica Jansson Kinder till NH.

I år, den 14 december, är alltså tanken att hela 400 pensionärer ska få äta gratis julbord. Ett klassiskt sådant med allt vad det innebär.

Glögg, julskinka, sill, köttbullar och prinskorv. Ja till och med dessert. Och förutom mat bjuds det också på underhållning i form av musik och lotteri.

Restaurangen utlovar också en julklapp till varenda en på julbordet.

Årlig tradition

Planen är att det här ska bli en årlig tradition och att folk vill vara med och hjälpa till.

– Detta är en möjlighet att vara med och bidra för att mota ensamheten hos äldre. Vi har ett brinnande intresse för äldre och äldreomsorg, också när det gäller mat, och vi vill kunna ge något tillbaka, säger Jessica till NH.

Foto: Shutterstock/ Christine Olsson/TT

Inbjudan har skickats ut via kyrkor och sociala medier. Redan nu har 150 personer bokat in sig på sittningarna och det är först till kvarn som gäller.

Våra härliga pensionärer är värda det, säger Johan Dohn, delägare i Matverket till tidningen.

Vilken otrolig gest. Helt rätt. Ingen ska behöva sitta ensam under julen.

Dela gärna artikeln om du håller med och inspirera fler att göra likadant.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required