Krutgubben Björn, 75, har sprungit tvärs genom USA – för åttonde gången: ”Hoppas på att kunna springa hela livet”

Björn Suneson är långdistanslöparen som trots sina 75 år visar att inget är omöjligt.

I somras sprang han tvärs över USA – för åttonde gången.

– Jag hoppas på att kunna springa hela livet om det är möjligt, säger Björn Suneson till Newsner.

Det finns få i Sverige som sprungit lika långt som Björn Suneson under sin livstid.

Varje vecka avverkar 75-åringen omkring 9 till 10 mil. Än mer imponerande är Björns ”runstreak” – han har nämligen sprungit varje dag i 10 års tid.

De flesta av oss har säkerligen sett filmen ”Forrest Gump”, där huvudkaraktären får för sig att springa kust till kust över den amerikanska kontinenten. Att någon skulle få för sig att utsätta sig för den prestationen på riktigt är sällsynt. Men Björn Suneson sprang faktiskt den drygt 500 mil långa sträckan i somras.

Kust till kust på 102 dagar

Starten gick i början av maj från staden Seaside i delstaten Oregon på den amerikanska västkusten. Målgången ägde rum 102 dagar senare vid Atlantkusten i New York.

– Jag och andra tokstollar som gör sådant här springer från väst till öst eftersom att chansen till medvind, tror vi, är lite större, säger Björn Suneson till Newsner.

Björn Sunesson
Björn vid starten. Foto: Privat

I snitt sprang Björn 51 kilometer per dag. Sträckan var väl uttänkt och planerad in i minsta detalj. Längs med vägen så övernattade han på hotell. Allt gjorde han helt på egen hand, med all packning i en trehjulig barnvagn som han drog framför sig.

– Jag hade med mig tält, men jag är verkligen ingen friluftsmänniska på det sättet, säger Björn Suneson som var lättad över att slippa campa.

Enligt Björn så finns det fler saker som lockar med att springa så otroligt långt. Friheten, naturupplevelser och möten längs vägen är alla faktorer som tjusar.

– Varje dag när man kommit fram till hotellet och gjort sina fem mil är ungefär som en målgång. Även om det inte gått så bra så är man nöjd när man väl kommit fram.

Björn springer alltså hela sträckorna utan att gå. Knepet för att orka de långa sträckorna är att ta längre lunchpauser.

– Jag tar långa lunchpauser, det är viktigt. Att äta varm mat har blivit min melodi, inte behöva ha med sig massa mackor och sitta vid en vägkant.

Björn Sunesson
Björn och barnvagnen, som fungerar utmärkt till packningen. Foto: Privat

Vid pauserna brukar det bli stopp vid snabbmatsrestauranger. Det är inte helt dumt med den kalorifyllda skräpmaten när man springer fem mil om dagen. Vid starten vägde sig Björn och efter 500 långa mil så vägde han exakt lika mycket när han kom i mål.

Åttonde gången gillt

Men det är inte första gången som Björn korsar USA till fots. 2007 gjorde han det första gången, inspirerad av den legendariske ultralöparen Rune Larsson.

Sedan dess har det blivit totalt åtta turer. Inofficiellt innehar Björn världsrekordet i antalet löpturer genom hela USA.

– Det finns ingen som har sprungit åtta gånger över kontinenten. Det är man nog ganska övertygad om. Jag tror att min närmaste konkurrent måste springa fyra gånger till för att komma ikapp mig.

LÄS MER:

Björn, som är göteborgare i grunden, har naturligtvis dragit rutten så att han passerar den gamla svenskstaden Gothenburg i Nebraska på vägen. Det blir som en homage till hemstaden i Sverige.

– Den staden har jag under varje löpning sprungit igenom och stannat till i. Skulle jag eventuellt springa över Amerika igen så kommer turen gå genom Gothenburg igen.

”Det känns bra”

Trots att det är sådana oerhörda distanser som Björn springer så har han nästan aldrig varit skadad. Över USA springer han dessutom helt utan vilodagar. Framme vid målgången kan man tänka sig att Björn borde känna sig ganska mör och trött i benen – men icke.

– Man tror att man ska vara mer sliten än vid start, men det är du inte. Det känns bra.

Björn Sunesson
Björn Suneson i Utah. Foto: Privat

Björn springer vidare

Utöver sina imponerande löpturer genom USA så har Björn även bragder på hemmaplan. Förra året sprang han tvärs genom Sverige – från Smygehuk till Treriksröset, vilket tog honom 40 dagar. För detta vann han utmärkelsen ”Årets manliga äventyrare 2022”.

– Jag är ju 75 år. Man blir glad bara att det är möjligt att öppna dörren och springa några mil. Jag tycker själv att det är otroligt, att det går fortfarande.

Framöver så drömmer Björn vidare om nya löpturer. Att springa längs med hela floden Donau är något som lockar lite särskilt.

– Jag hoppas på att kunna springa hela livet om det är möjligt, säger Björn Suneson.

Vilken fantastisk prestation Björn! Du är en sann inspiration!

Nu hyllar vi Björn i kommentarsfältet på Facebook!

LÄS MER: