Kungen bryter tystnaden – efter lättade restriktionerna: ”Gick lite snabbt kanske på vissa platser”

Efter drygt två år av restriktioner öppnade samhället upp och människor kunde börja återgå till sina normala liv och leva ut sina intressen. Men det har gått lite för fort på vissa platser, det tycker åtminstone kung Carl XVI Gustaf. I en tv-intervju med TV4 avslöjar han att han anser att man fortfarande bör hålla i. 

– Sakta men säkert är ett bra ord, det borde man tänka på lite mer, säger han till tv-kanalen.

Den 29 september släppte restriktionerna, vilket firades med fest och folksamlingar på flera håll i landet, och även en hel del fylleslag

Antalet vaccinerade mot covid-19 och en minskad smittspridning gör att Folkhälsomyndigheten bedömt att krogar och andra verksamheter inte längre behöver begränsa antalet besökare. Inte heller behöver man ha publiktak på konserter och sportevenemang längre. 

 Människor kastar konfetti på Stureplan i Stockholm för att fira att coronarestriktionerna upphör. Foto: Pontus Lundahl / TT / 

Kungen: ”Det är inte över”

Men kung Carl XVI Gustaf anser att man fortfarande måste beakta att pandemin inte är över. 

– Det är inte ju över va, det här kommer hänga i, säger han i en intervju med TV4 under inspelningen av programmet ”Kungahuset”.

Kung Carl XVI Gustaf
Foto: TT

Han anser att övergången gått lite för fort fram på vissa ställen.

– Sakta men säkert är ett bra ord, det borde man tänka på lite mer. Det gick lite snabbt kanske på vissa platser och vi måste fortfarande hålla i, säger han till Tv4

Uppmanar till vaccination

Han får medhåll av drottning Silvia, som påpekar vikten av att ta emot båda vaccindoserna mot covid-19.

– Det är viktigt att man tar alla doser och att man vaccinerar sig för att skydda sig själv och skydda andra, säger hon till tv4. 

Hon passar på att uppmana i synnerhet ungdomar att vaccinera sig:

– Det är ett hänsynstagande. Jag skulle även vilja be alla ungdomar om att ta vaccinet.

Ansåg att Sverige misslyckats

Kungen har tidigare visat sig kritisk mot Sveriges krishantering under pandemin.

I SVT-programmet ”Året med kungafamiljen” som sändes vid jul.

– Jag anser att vi har misslyckats. Det är ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, säger Carl XVI Gustaf när han blickade tillbaka på det föregående året i programmet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required