Kungens ord om svenska klassikern: ”Är dötråkigt”

Kung Carl XVI Gustaf gästade SVT:s numera moderna klassiker ”Vinterstudion”.

Då fick tv-kanalen chansen att tala vintersport med kungen – som passade på att säga sitt om en svensk klassiker, skriver Aftonbladet.

Vasaloppet är en riktig klassiker och den som kan sin svenska historia vet att den har kungliga rötter. Loppet är på 90 kilometer och går från Berga By i Sälen till Mora i Dalarna. Det brukar beskrivas som det äldsta och största långloppet i världen, om man ser till hur många som anmäler sig varje år.

Den kungliga historien då? Ja, det är ju så att Vasaloppet hämtade inspiration från Gustav Vasas färd – då han flydde från Kristian II och hans soldater år 1520.

Gustav Vasa. Foto: Wikimedia commons

Kungligheter har också deltagit i loppet genom åren, exempelvis Danmarks kronprins Frederik åkte 2012.

Snart är det dags igen och kung Carl XVI Gustaf medger i SVT:s Vinterstudion att han varje år sitter bänkad framför tv-apparaten för att titta på loppet. Samtidigt tillägger han:

Kronprins Frederik av Danmark efter målgång i Vasaloppet 2012. Kronprinsen åkte de nio milen på 6 timmar, 36 minuter, 32 sekunder. Foto: Vasaloppet/Wikimedia commons

– Egentligen är det ju dötråkigt. Vasaloppet är ju det tråkigaste som finns, egentligen. Det händer ingenting, de bara åker. Först de sista kilometerna börjar de gasa på, säger kungen i SVT enligt Aftonbladet.

Men – han är noga med att det är viktigt att aldrig släppa blicken från tv-rutan när Vasaloppet går av stapeln:

– Det finns något under ytan som jag alltid tycker är lika fascinerande. Plötsligt blir det ett ryck någonstans, var vet man inte. Därför måste man vara med och titta.

SÄLEN 20190114 Kung Carl Gustaf på Folk och Försvars Rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Håller du med kungen? Dela gärna dina åsikter i kommentarsfältet.