Kungens starka ord efter attacken – hyllar den storartade hjälpinsatsen

Kung Carl XVI Gustaf avbröt sin resa i Brasilien när han fick höra om attentatet i Stockholm.

I dag gav han en presskonferens på borggården vid Slottet i Stockholm

– Alla vi som hjälpa är många, många fler än de som vill oss ont, säger kungen. 

Redan strax efter attentatet, när en lastbil körde in i Åhléns City på Drottninggatan i Stockholm, fick Kung Carl XVI Gustav reda på vad som skett. Kungen som då var i Brasilien valde att direkt avbryta sin resa och tog sig hem till Sverige.

I dag höll han en presskonferens på Slottet i Stockholm och framförde sina kondoleanser till de drabbade.

– Först och främst vill jag framföra att mina och kungafamiljens tankar går till offren för detta avskyvärd dåd. Medmänniskor som skadats och bragts om livet. Vi tänker också på deras vänner och familjer. Vi känner med dem i deras sorg och oro, säger kungen.

Bildkälla: Skärmdump/SVT

En person, en 39-årig man från Uzbekistan, är gripen för dådet och anhölls i natt på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord.

Kungen hyllade de många poliser, sjukvårdspersonal och övrig räddningstjänst som jobbat i princip dygnet runt och lyfte fram den fina samhörighet landet har visat i denna svåra stund.

– Vi är alla omskakade av det som hänt. Omtanken som människor visar varandra visar på kraften i vårt samhälle. Alla vi som hjälpa är många, många fler än de som vill oss ont. Den vetskapen ger mig tröst och tillförsikt, säger kungen och avslutar med:

– Sverige är och ska fortsätta att vara ett fredligt land