Kvinna åtalas för mordbränder under extrema sommartorkan – säger att hon var där för att hjälpa

En 27-årig småbarnsmamma misstänks för en serie anlagda bränder runt Kristianstad, varav några mordbränder, efter att hon påträffats vid flera av platserna. När kvinnan greps slutade larmen om bränder till polisen, men kvinnan menar att hon var på platserna för att hjälpa till.

Nu åtalas hon för mordbrand.

Det rör sig om tio olika anlagda bränder som alla anlades under en tvåveckorsperiod i somras – under den extrema torkan då det var eldningsförbud.

Flera av bränderna ägde rum i grönområden i Åhus, och ett i ett handelsområde i Kristianstad. Vissa bränder ägde rum på dagen, och andra på kvällen.

Åklagaren Marie-Louise Holmberg ser bränderna som extra allvarliga då de anlades under den extrema torkan. I de fall och väckt åtal för mordbrand har hon sett att det funnits spridningsrisk till bostadshus, vilket innebär stor fara.

– Där har räddningstjänsten gjort bedömningen att det funnits fara för annans liv, egendom eller hälsa som är rekvisiten i mordbrandsparagrafen, säger åklagare Marie-Louise Holmberg till Aftonbladet.

Kvinnan säger att hon var på platsen för att hjälpa till

Flera personer har sett den 27-åriga kvinnan på ett flertak av platserna, och kvinnan har medgett att hon var där. åtalas nu för sex fall av mordbrand och fyra fall av grov skadegörelse.

Kvinnan nekar och säger att hon bor eller jobbar i närheten av vissa av platserna, och att hon hjälpt till när hon kommit till platsen.

Foto: TT