Kvinna i koma sedan 14 år födde barn i sjukhussängen, nu utreder polisen sexualbrott

En kvinnlig patient som befann sig i ett hjälplöst vegetativ tillstånd sedan 14 år tillbaka födde ett barn den 29 december förra året.

Nu utreder polisen händelsen som ett brott.

Polisen i Arizona i USA har påbörjat en undersökning om sexuella övergrepp efter att en kvinna som befunnit sig i ett vegetativt tillstånd fött ett barn strax före nyår.

Förlamad i 14 år

Kvinnan hade fått vård på behandlingshemmet Hacienda HealthCare i Phoenix sedan hon varit med om en drunkningsolycka 14 år tidigare som nästan kostade henne livet.

Enligt CBS News ska de anställda på behandlingshemmet inte ha varit medvetna om patientens tillstånd förrän kvinnan, som inte kan kommunicera med omvärlden, påbörjade sin förlossning.

När de anställda fick frågan om hur de kom på vad som hände kvinnan svarade de att de hörde henne stöna och först inte förstod vad som var fel.

Kunde inte försvara sig

En sköterska som var på plats hjälpte till under förlossningen och enligt rapporter ska barnet som föddes den 29 december må bra idag.

När en anställd på behandlingshemmet får frågan om kvinnan hade något sätt att skydda sig mot övergreppet svarar hon ”Nej, ingen chans. Hon kunde inte ens kommunicera det faktum att hon var gravid.”

Efter att barnet föddes blev händelsen polisanmäld och nu undersöker polisen händelsen som ett sexuelltövergrepp som skedde i början av förra året.

A near-drowning incident at least a decade ago left the alleged victim in that condition and she's been a patient at a healthcare facility ever since, a source tells CBS affiliate, KPHO-TV.

Posted by CBS News on Friday, 4 January 2019

Nya rutiner

Sedan händelsen har Hacienda HealthCare gjort om sina rutiner så att manliga sköterskor inte får vistas i samma rum som patienter i det tillståndet utan kvinnliga kollegor i rummet.

Jag tycker verkligen att det är fruktansvärt uselt att ge sig på någon som är hjälplös på det sättet.

Dela gärna för att uppmärksamma kvinnliga patienters ofta utsatta situation.