Skräckupplevelsen hos tandläkaren gjorde att kvinna inte kan äta – slipade ner tänderna för mycket

Det är i Halmstad som en kvinna har så pass grova smärtor att hon inte kan äta.

Det efter ett skräckbesök hos tandläkaren.

Ivos granskning visade att tandläkaren inte hade belägg för något han gjorde i patientens mun.

Många är rädda för att gå till tandläkaren, den så kallade tandläkarskräcken eller tandvårdsrädslan. Kanske för att allt är så kliniskt rent att det blir obehagligt eller bara känslan av att någon ska in i ens mun. Många vet även hur ont det kan göra att borra, slipa eller ta ut en tand. Men så länge tandläkaren vet vad den gör så behöver man inte vara orolig.

Skräcken hos tandläkaren

Men när en kvinna besökte en tandläkare i Halmstad för att få hjälp med sina tänder ska hon ha fått en skräckupplevelse för resten av sitt liv.

Först ska tandläkaren ha rekommenderat kvinnan att skaffa tandprotes och även behandla tänderna för karies och tandlossning, enligt Aftonbladet. Detta var Hallandsposten först med att rapportera om.

Slipade ned tänderna till roten

Men när kvinnan kom till mottagningen ska tandläkaren ha slipat ned patientens tänder – ända ned till roten. Kvar fanns bara rotrester. När tandläkaren hade slipat ned överkäken, ska kvinnan ha avbrutit besöket och sagt nej när tandläkaren ville göra samma sak med underkäken. Tandläkaren ska heller inte ha skrivit någon patientjournal – det betyder att ingen anledning fanns till varför tandläkaren slipade ned tänderna.

Grov smärta i käken

Nu i efterhand har kvinnan en så pass grov smärta i käken att hon inte kan äta.

Kvinnan ska ha uppsökt en annan klinik efter skräckbesöket och där har tandläkare gjort omfattande behandlingar för att ens kunna behålla tänderna som var gravt nedslipade. Slipandet hade nått tandrötterna, så någon protes kunde inte sättas fast.

Hur det har gått med kvinnan i efterhand finns ingen information om ännu. Jag hoppas bara att hon mår bättre snart och får rättvisa skipad för det här traumatiska och felaktiga patientbesöket.

Ivo visar att friska tänder förstördes

Inspektion för vård och omsorg (Ivo) har granskat ärendet och riktar hård kritik mot tandläkaren. Med hjälp av en inspektion av kvinnans tänder, visade sig att hon inte alls hade karies utan tandläkaren har förstört flera friska tänder. Ivo menar även att det inte finns någon logik till varför borr och antibiotika användes i undersökningen, detta riktar de också kritik mot.

Så här får det bara inte gå till. Hur ska man kunna lita på tandläkare om folk genomgår sådana här skräckupplevelser? Sprid detta vidare för att dela din åsikt om detta – skulle du ha vågat gå till tandläkaren efter detta?

Video: Sjuksköterska adopterar tvillingar