Kvinna skulle operera tanden – läkaren satte in spiral

En kvinna i Jönköpings län sövdes för att både genomgå en tandoperation och en gynekologisk undersökning.

Men när hon vaknade hade en läkare satt in en hormonspiral – av misstag.

Det var i februari som händelsen inträffade, rapporterar Jönköpings-Posten.

Kvinnan hade på grund av tidigare erfarenheter problem med att undersökas, och därför hade sjukvården beslutat att genomföra undersökningen när hon skulle sövas för ett tandingrepp.

I de journalanteckningar tidningen tagit del av skriver läkaren ”Tyvärr mindes jag fel från remissen och vi har därför också satt en Mirenaspiral med gott läge… Vi får väl helt enkelt bjuda på den spiralen”.

Läkaren valde att låta spiralen sitta kvar eftersom man hoppades att den skulle kunna mildra kvinnans besvär med blödningar och kvinnan fick åka hem igen, med den oönskade spiralen.

Foto: Shutterstock

Hon fick dock en ursäkt, med tillägget; ”du slapp betala för den i alla fall” skriver Expressen.

Händelsen anmäld

Men kvinnan ville inte ha någon spiral och har nu fått en remiss till en ny operation för att kunna ta ut spiralen före jul. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har uppmanat kvinnan att anmäla händelsen, vilket hon nu ska göra.

– Jag hoppas om inte annat att man inser vad man gjort och läser remisserna lite noggrannare, säger kvinnan till Jönköpings-Posten.

Klinikens verksamhetschef säger till tidningen att:

– Alla verksamheter har avvikelser som vi också följer upp i ett visst system. Då hittar man också olika orsaker till att något skett och försöker ändra så att det inte ska hända igen.

Vi får hoppas att kvinnan trots omständigheterna mår bra.

screen9 mediaid=t3ar4Y5hYbdF5FGvGmZg3w]