Kvinnan föll genom den tunna isen – då räddade 16-årige Jonas hennes liv

Med växlande temperaturer såhär års är det inte lätt att bedöma hur tunn isen är. Ett steg på fel plats och det kan gå fort till dess att du är nere i vattnet, och den iskalla kylan gör det svårt att ta sig upp. 

I tisdags höll en kvinna i Härnösand på att drunkna när hon föll genom isen på sin promenad med hunden. Som tur var dök 16-årige Jonas Näslund upp och blev hennes hjälte. 

16-årige Jonas Näslund var påväg för att pimpelfiska efter skolan när han fick se en kvinna och en hund komma gående längs strandkanten. 

Jonas såg hur kvinnan gick ut en bit, och att hon inte la märke till utloppet med rinnande vatten tätt intill. Plötsligt föll hon genom den tunna isen och utan att tänka skyndade sig Jonas dit. 
– Jag sprang dit, tog av mig jackan och kröp fram mot vaken. Kvinnan tog tag i jackan och jag lyckades dra upp henne på isen berättar Jonas för SVT.

Tack vare en instruktionsfilm som Jonas sett i skolan så visste han ungefär vad han skulle göra, han stoppades dock inte av tanken på vilken risk han själv utsatte sig för.
– När jag stod där på knä vid vaken och hörde hur det började knaka i isen då blev jag lite rädd, men jag fortsatte som jag hade tänkt säger Jonas till SVT.

Jonas lyckades dra upp kvinnan, som kramade honom och tackade för att han räddat hennes liv. Därefter gick hon till sin bil för att få värme. Hade det inte varit för Jonas hade det kunnat sluta illa i det iskalla vattnet.  

16-årige Jonas agerade utan att blinka, han förtjänar alla likes han kan få. Dela gärna för att uppmärksamma hans hjälteinsats.