Kvinnors rösträtt 100 år i dag – partiveteranerna: ”De yngsta i riksdagen har ingen aning om hur det var för kvinnor förr”

.

Kvinnlig rösträtt fyller på dagen 100 år i Sverige i dag, fredag 24 maj.

Detta uppmärksammas i TV4:s Nyhetsmorgon – bland annat av riksdagsveteranerna Birgitta Dahl (S) och Barbro Westerholm (L).

Den senare sitter fortfarande i riksdagen för Liberalerna och är riksdagens årsrikaste medlem – 85 år ung. 81-åriga Birgitta Dahl (S) lämnade politiken för flera år sedan, men var bland annat riksdagens andra kvinnliga talman genom tiderna och tidigare statsråd.

På fredagsmorgonen gästade de båda Nyhetsmorgon för att uppmärksamma det faktum att allmän och lika rösträtt för kvinnor och män firar 100 år på dagen i dag, den 24:e maj.

De har varit drivande i kampen för kvinnors rättigheter genom hela sina politiska karriärer. Men trots rösträtten för 100 år sedan, ser de hur äldre kvinnor ännu i dag straffas av den ojämställdhet de utsattes för när de var yngre – bland annat genom lägre pensioner och inkomster.

De berättar också att de yngsta i riksdagen av i dag inte har koll på hur det var för kvinnor förr.

Om detta talade de om och mycket mer i Nyhetsmorgon:

Efteråt har de båda veteranerna hyllats för sin medverkan i Nyhetsmorgon, där flera tittare skriver glada kommentarer på TV4:s sociala medie-kanaler. Och själva såg Barbro och Birgitta ganska nöjda ut:

Dela gärna vidare för att hylla dessa kvinnor och alla andra som kämpar för kvinnlig rösträtt!