L-toppen hyr makens bostadsrätt i Stockholm – betalar med skattebetalarnas pengar

Liberalernas ledamot Emma Carlsson Löfdahl hyr en övernattningslägenhet i Stockholm av sin make. För den plockar hon ut maximal ersättning, vilket är 412 000 kronor av skattebetalarnas pengar.

–Jag vet faktiskt inte vad avgiften är, säger Carlsson Löfdahl till Aftonbladet.

Emma Carlsson Löfdahl, (L), har varit ordinarie riksdagsledamot sedan 2010 och är ledamot i Socialförsäkringsutskottet.

Tidigare har Emma Carlsson Löfdahl debatterat för att skattebetalarnas pengar inte ska missbrukas, men nu avslöjar Aftonbladet att L-ledamoten låter skattebetalarna stå för drygt 103 000 kronor om året av utgifterna för lägenheten.

Emma Carlsson Löfdahl (L)
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

En riksdagsledamot som har mer än fem mil från sin bostad till riksdagen har rätt till en övernattningsbostad i Stockholm. För detta kan man få en ersättning på max 8 600 kronor i månaden om man hyr en själv, eller så tilldelas man en lägenhet i riksdagsförvaltningens bostadsbestånd.

Hyr en tvåa på Södermalm

Emma Carlsson Löfdahl har under flera år hyrt en tvåa på Södermalm, och uppgett att hennes hyra är 13 000 kronor i månaden. På grund av detta har hon fått den maximala ersättningen på 8 600 kronor i månaden. Men enligt Aftonbladets granskning ligger avgiften på tvåorna i samma uppgång på 2 500 kronor i månaden.

Södermalm, Stockholm
Foto: Wikipedia

”Det är ju inte mitt problem”

Carlsson Löfdahl uppger dock att hon hyr bostaden av sin make, som köpte lägenheten 2013, och att paret kommit överens om en hyra på 13 000. Enligt henne har både riksdagen och bostadsrättsföreningen godkänt upplägget.

–Nej, det är ju så att jag har ett hyreskontrakt som jag har med min man. Och då betalar jag den marknadsmässiga hyran. Hur han sen sköter det, det är ju inte mitt problem, säger Emma Carlsson Löfdah till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet