Foto: TV4/Wikimedia commons

Läkare i landet kritiserar Försäkringskassan – blir överbelastade av pappersarbete: ”Missnöjet pyr”

Läkare riktar kritik mot Försäkringskassan.

Nu vill de se förändringar – efter alla överbelastningar.

– Missnöjet pyr, säger Jill Taube, psykiater, till TV4:s Nyhetsmorgon

Facebook-gruppen ”Vem tar hand om doktorn” startade i syfte att uppmärksamma den allt mer pressade vardag som många läkare upplever i vardagen.

Samtidigt har också frågan om Försäkringskassan dykt upp – och många läkare i gruppen riktar kritik mot att myndigheten kräver kompletteringar för sjukintygen. Det leder i sin tur att läkarna blir överbelastade.

– Gruppen handlar om alla saker, det är ett kollegialt nätverk, men den här frågan dyker ju upp och belastar oss läkare i olika professioner, säger Jill Taube, psykiater till TV4.

– Man kan säga att egentligen tror jag att vi alla olika typer av kollegor drabbas av att det är svårt med de här intygen. Det är svårt att kommunicera på ett bra sätt vad patienter kan och inte kan. Det blir väldigt mycket fokus just när man skriver de här intygen på vad som inte fungerar, vilket ju är synd för patienterna också därför att många gånger om man till exempel har en utmattning eller depression vill man kanske också som läkare lyfta det som faktiskt funderar och ta tag i det. Men med intyg och kompletteringar så handlar det mycket om det som inte funkar, säger Maria Zetterlund Gustafsson, specialist i allmänmedicin till TV4.

De menar att det går åt massor av tid till att komplettera sjukintyg som läkare redan skrivit.

Foto: Jonas Engholm/Wikimedia commons

– En lösning är att man kanske får lite mer tid till det här. Så man också kan göra det som är vårt uppdrag från början, nämligen att göra patienten frisk. Kanske att det finns andra instanser som kan jobba mer med det här, särskilt när det blir längre sjukskrivningar, säger Zetterlund Gustafsson.

Jill Taube:

– Vi vet att alla är inte sjukvårdsutbildade som är handläggare på Försäkringskassan. Vi vet inte hur deras uppdrag ser ut. Men vi märker att vi får förklara varför en djupt deprimerad patient som kanske har självmordstankar inte kan stå i en kundtjänst eller packa upp varor på ett lager, säger Taube.

Försäkringskassan ville inte medverka i TV4:s inslag. Se hela inslaget här:

Vad tycker du om kritiken mot Försäkringskassan? Dela gärna vidare och skriv en kommentar.