Läkaren: Knepen som skyddar dig mot vinterkräksjukan

Vi befinner oss i vinterkräksjukans högsäsong, vilket innebär att smittan sprids som en löpeld på platser där sjuka vistats.

Vinterkräksjukan, eller calicivirus som är det medicinska namnet, är den vanligaste typen av magsjuka i Sverige. Har du väl drabbats kan du förbereda dig på bland annat kräkningar, diarréer eller feber, men det finns saker du kan göra för att slippa plågsamma timmar, i värsta fall dagar.

Newsners expert Anders Södergård, författare av boken Strålmannen, är ST-läkare i allmänmedicin. I flera år har han upplevt att det strömmar in frågor när vinterkräksjukan härjar, och vet därför vikten av att gardera sig mot smittan. Nu delar han med sig av sina enkla – men effektiva knep för att undvika att bli sjuk.

Anders Södergård. Författare och ST-läkare i allmänmedicin.
Foto: Pär-Johan Wedell, PJW Foto Kumla

Vinterkräksjuka – ”Handhygien är A och O”

– Vinterkräksjukan är väldigt smittsam och handhygien är A och O. Det viktigaste verkar vara den mekaniska rengöringen, alltså när du gnuggar ordentligt med tvål och vatten, säger Anders Södergård till Newsner.

Undvik alla typer av bufféer

Då smittan finns på alla föremål som sjuka tagit på är den nära till hands om du delat handtag och annat med personen i fråga. Därför krävs det mer än tvål och vatten för att vara helt säker på att du inte dragit på dig något.

– Sedan bör du komplettera med handsprit. Tvätta extra noggrant före måltider och efter toabesök. Viruset kan finnas på dörrhandtag, toalettsitsar, vattenkranar eller egentligen vad som helst som en smittad person rört vid.

Anders har även ett tips som många inte skulle tänka på att undvika i första taget, i synnerhet inte de som brukar köpa lunch på stan.

– Försök undvika personer som är magsjuka, och undvik äta av bufféer, säger Anders.

Fredrik Sandberg / TT

Undvik att klia dig runt munnen

– En annan viktig sak att undvika är nog det svåraste eftersom det bara händer, nämligen våra händer. Så fort vi kliar eller petar oss kring munnen eller näsan gnider vi in både bakterier och virus. Ett litet virus kan orsaka stora bekymmer.

Symptom vinterkräksjukan

  • Illamående
  • Kräkningar
  • Diarréer
  • Ont i magen
  • Huvudvärk
  • Feber
  • Öm i kroppen

Vinterkräksjukan: Hur länge ska man stanna hemma?

För de som drabbas av vinterkräksjukan så rekommenderar Anders Södergård att man stannar hemma från jobb och skola i minst 48 timmar efter att symptomen släppt.

Anders Södergård är just nu aktuell med boken ”Så mycket friskare”, som handlar om träning och kost och hur det hänger ihop med hälsa och sjukdomar.

Dela gärna så att fler kan gardera sig mot vinterkräksjukan. Ju färre som drabbas desto mindre risk att bli smittad.