Läkarnas larm inifrån sjukhuset – ungdomar sväljer rakblad och glas: ”Vi är oroliga”

Inom loppet av två veckor kom fyra ungdomar in på Norra Älvsborgs Länssjukhus 11 gånger. Det efter att ha svalt rakblad, glasbitar, skruvar och andra farliga föremål.

Alla ungdomarna bor på samma ungdomsboende och händelserna är anmälda av sjukhuset, rapporterar Ttela.

Under elva tillfällen på två veckor lades fyra ungdomar in på NÄL efter att ha svalt vassa och skadliga föremål.

Foto: TT/ Simon Rehnström/SvD/TT

Ungdomarna hade svalt allt från rakblad till glasbitar, skruvar kakelbitar och droger och fick sövas akut vid ett flertal tillfällen så att kirurgkliniken kunde rensa magen på de farliga föremålen.

Beteendet har eskalerat

Ungdomarna är boende på samma ungdomshem i Västsverige och sjukhuset har nu valt att anmäla händelserna till ungdomarnas hemkommuner.

En kirurg har även larmat Inspektionen för vård och omsorg, IVO, där man uppgett att beteendet eskalerat och att man är orolig för att någon kommer dö till slut.

– Vi har haft det här ökade antalet under juli och augusti. Vad det beror på kan jag inte säga. Det har gjort att vi har blivit oroliga och då är vi skyldiga att anmäla. Vi har också ett samarbete med boendet för att se vad vi kan göra gemensamt för att undvika att det inträffar igen, säger en chefsläkare på NÄL till Ttela.

Nu har även Socialtjänsten valt att göra anmälningar till IVO, det efter att man misstänker att rakblad och droger kan ha smugglats in och säljs bland ungdomarna på det aktuella boendet.

”Vi har bra rutiner”

Chefen för ungdomshemmet bekräftar för Ttela att det har varit rakblad i omlopp på boendet under sommaren.

”Vi har bra rutiner för visitering av både våra lokaler och ungdomarna, men våra ungdomar är inte inlåsta hela tiden. De vistas ute på institutionsområdet och även ute i samhället för att göra olika aktiviteter. Detta möjliggör att de kan få till sig föremål som de inte får ha på institutionen”, skriver chefen i ett mejl.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required