Läkare världen över visar hur de sover på jobbet. Anledningen är så himla fin!

Allt började med att en mexikansk bloggare la upp en bild på en sovande läkarstudent  bakom ett skrivbord på ett sjukhus i Monterrey, Mexiko. Bloggaren  anklagade henne för att inte sköta sitt jobb. ”Vi är medvetna om att det är ett tröttsamt jobb, men läkarna är skyldiga att göra sitt arbete då det finns tiotals patienter som behöver hjälp när som helst”, skrev bloggaren. Nu har en enorm debatt om läkares villkor och arbetstider blossat upp och läkare världen över visar sitt stöd genom att lägga upp bilder på nätet när de sover på jobbet.

Här är bilden som bloggaren la upp och som skapade all uppståndelse.

Foto: Noti-blog.

1

I Mexiko, och i många andra länder, är det vanligt att läkarstudenter jobbar skift på uppemot 36 timmar under sina sista utbildningsår. Så debatten om läkares arbetstider har pågått länge, men nu fick den ett nytt uppsvning i samband med bloggarens inlägg.
När den mexikanske läkaren Juan Carlos hörde om historen med bloggarens bild skapade han hashtaggen #YoTambienMeDormi (”jag somande också”, på spanska) och la upp en bild för att visa sitt stöd för den sovande läkarstudenten, skriver BBC.

Foto: Ecuador TV.

medical-resident-sleeping-overworked-doctors-mexico-yo-tambien-mi-dormi-27

– Som läkare här i Mexiko är det olagligt att ta bilder av patiener utan deras godkännande, även om det är för ett medicinskt syfte. Men en patient kan ta en bild av en läkare med en enda anledning, att skada vårt rykte, säger Juan Carlos till BBC.

Hashtaggen spred sig som en löpeld och än så länge har över 17000 visat sitt stöd för unga läkare. Många har lagt upp bilder på Twitter och Facebook på sig själva eller på kollegor som sover.

Foto: Paola Perez.

medical-resident-sleeping-overworked-doctors-mexico-yo-tambien-mi-dormi-21

Foto: Wisal Nisar.

CFI5UUAUsAEq5Gy

Foto: Animal político.

CE_608uVAAAG881

Foto: Caro Leyva.

medical-resident-sleeping-overworked-doctors-mexico-yo-tambien-mi-dormi-15

Foto: Ernesto Franjul.

medical-resident-sleeping-overworked-doctors-mexico-yo-tambien-mi-dormi-14

Foto: Periódico Excélsior.

dormir

Foto: Sebastian Alzate.

medical-resident-sleeping-overworked-doctors-mexico-yo-tambien-mi-dormi-8

Foto: Animal político.

CE_GzgnVEAIBbvE

Läkarstudenten som först fångades sovandes på bild jobbar fortfarande kvar på sjukhuset i Monterrey.
Det är viktigt att komma ihåg att oavsett yrke, kön och ålder, är vi alla människor och måste respekteras. Jag hoppas att situationen med läkarnas arbetstider förbättras och att det givetvis inte går ut över patienterna.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.