Långa kötider på pass får folk att sälja bokade tider – nu varnar polisen för riskerna: ”Kan bli utsatt…”

Det är just nu extremt långa väntetider för att förnya sitt pass.

Det har gått så långt att personer bokar och säljer kötider på polisens passexpeditioner, rapporterar Aftonbladet.

Nu varnar polisen för riskerna med att köpa bokade tider för att förnya sitt pass.

I samband med att restriktionerna släppt har också intresset för att resa ökat explosionsartat. Men nu finns det annat som sätter käppar i hjulet för ressugna svenskar.

Det är ett enormt tryck hos polisen för att förnya pass och i vissa områden är det extrema väntetider. Störst är intresset i storstäderna.

På polisens hemsida framgår att det är hög belastning på bokningssystemet och därför kan gå långsamt för den som ska boka. I vissa fall är trycket så stort att bokningssystemet kraschar.

– Det kommer vara hårt tryck i alla fall året ut. Sedan kommer förmodligen väntetiderna minska efter att vi öppnar fler tider, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare på polisens nationella mediecenter, rapporterar Aftonbladet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Passtider säljs på sociala medier

Flera medier har nu rapporterat om att personer bokar och säljer kötider på polisens passexpeditioner.

På sociala medier erbjuds man att köpa passtider för några hundra kronor, skriver SVT.

Det är framför allt i grupper på Facebook som folk ges möjlighet att köpa sig företräde i kön. Polisen är medvetna om problemet och ser nu över om det är brottsligt. Det är dock oklart hur omfattande försäljningen är.

– Vi har långa passköer i hela landet och det här är ingenting som hjälper till att korta köerna säger Jimmy Modin, presstalesperson för polisen i region Syd till SVT.

Polisen varnar för risker med att köpa passtid

För många svenskar med inbokade resor stiger desperationen för att hinna få passet i tid till avfärd. Polisen varnar nu också för riskerna med att köpa en bokad tid för att förnya sitt pass. Rekommendationen är att avstå från att köpa tider.

– Det är inte schysst mot de som verkligen har ett stort behov, plus att man kan bli utsatt för bedrägeri, säger Stefan Marcopoulos till Aftonbladet.

polisarm
Foto: TT

Provisoriskt pass kan vara en lösning

Polisens rekommendation för att få sitt pass snabbare är att se sig om efter tider i angränsande län, speciellt utanför storstadsområdena. Man kan också testa att uppdatera hemsidan regelbundet,  fall någon avbokat sin tid.

Det kan också finnas möjlighet att göra ett provisoriskt pass för 980 kronor. Enligt polisens hemsida går det att få ett provisoriskt pass tidigast 72 timmar innan avresa, men det går inte att boka tid för att söka denna typ av pass.

Endast ett fåtal passexpeditioner utfärdar provisoriska pass, bland annat Arlanda och Göteborg Landvetter Airport.

Det provisoriska passet gäller för den specifika resan och giltighetstiden och området anpassas efter behovet. Längsta giltighetstiden för denna typ av resehandling är sju månader.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required