Lärare lyfte bort stöddig tonåring – kan få betala 10 000 i skadestånd till eleven

En högstadielev som ombads att flytta på sig från en soffa som blockerade vägen i en rasthall vägrade, vilket gjorde att en lärare lyfte upp eleven därifrån.

När händelsen anmäldes ansåg både tingsrätten och hovrätten att handlingen var befogad av läraren, men Barn- och elevombudet (BEO) tycker annorlunda, och överklagar därför fallet till Högsta domstolen.

Nu kan eleven få 10 000 kronor i skadestånd, det uppger Expressen.

Rättsprocessen drog igång efter en händelse som ägde rum på en skola i Lidköping för cirka ett och ett halv år sedan. Några elever, däribland målsägande, hade flyttat möbler i skolans elevhall, så att en soffa blockerade en passage. När eleverna satt i soffan fick folk svårt att passera, varpå de ombads flytta på sig.

En av eleverna vägrade, vilket gjorde att en lärare fick nog och lyfte bort tonåringen.

Elev kan få 10 000 kronor i skadestånd

Händelsen anses av  Barn- och elevombudet vid Statens skolinspektion vara kränkande, och de kräver därför att eleven får skadestånd av Lidköpings kommun.

Både tingsrätten och Svea hovrätt anser att läraren hade anledning att göra som han gjorde, och deras beslut överklagas därför till Högsta domstol.

Om Högsta domstol ger dem rätt blir Lidköpings kommun tvingade att betala 10 000 kronor i skadestånd till eleven, något Expressen rapporterar om.

OBS: Personerna på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: TT

Vad tycker du om det här? Dela gärna med sig av dina åsikter i kommentarsfältet.