Lärare vägrade säga hen till elev – tvingas betala 150 000 i kränkningsersättning

En elev, som identifierar sig som ickebinär, ville bli tilltalad hen. Men läraren vägrade.

Nu tvingas läraren betala 150 000 i kränkningsersättning, rapporterar TT.

När eleven började på en skola i mellansverige, blev en lärare och en lärarassistent informerade om att eleven ville bli kallad hen.

Men trots att både föräldrar, klasskompisar och eleven själv försökte förklara hur pronomet hen innebär en stor trygghet för ett barn som mått dåligt och känt självhat inför sin kropp, så vägrade läraren att använda hen i tal.

Lärare vägrade använda ”hen”

Enligt Aftonbladet, som tidigare rapporterat om händelsen, hävdade läraren att begreppet “hen” stred mot hennes kristna religion.

Vårdnadshavarna vände sig direkt till skolans rektor och informerade om elevens könsidentitet och att läraren vägrade varpå rektorn lovade att prata med läraren.

Foto: Lars Pehrson, SvD, TT/ Jessica Gow, TT

Men tror det blev eleven tilltalad med fel pronomen under mer än en hel termin.

DO: Elev utsatt för diskriminering

Nu har händelsen utretts av diskrimineringsombudsmannen, DO, och i ett pressmeddelande skriver man att utbildningsanordnaren som driver skolan har diskriminerat eleven och brustit i sin utrednings- och åtgärdsskyldighet.

Nu begär DO att utbildningssamordnaren ska betala 150 000 kronor i kränkningsersättning till eleven. Det senast den 1 mars.

Om det inte sker kommer DO att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.

Clas Lundstedt som är pressansvarig på DO säger till TT att det är första gången som man driver ett sådant här ärende och tagit ställning att man behöver gå till domstol.

Aftonbladet har varit i kontakt med familjen efter beslutet.

– Det här är en otrolig bekräftelse. Inget annat barn ska någonsin behöva gå igenom det som Saga tvingats göra, säger mamman till Aftonbladet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);