Läraren tyckte synd om elever som inte fick ta studenten – fick kändiseliten att skicka hälsningar

När läraren Henrik Nilsson Tröst, på Nordenbergsskolan i Olofström, fick höra att det inte skulle bli något riktigt studentfirande i år tyckte han synd om sina elever.

Han ville göra någonting som de skulle minnas för alltid och lyckades få elevernas förebilder att skicka en personlig hälsning till dem.

För några veckor sedan stod det klart att årets studenter inte skulle få det traditionella studentfirandet som många önskat. Det skulle varken bli utspring, studentflak eller någon bal.

– Jag var lite arg den dagen. Först kom beskedet att det inte skulle bli något utspring och sedan läste jag någon krönika av Alex Schulman där han skrev att landets studenter var bortskämda i princip.

Foto: Privat

Men Henrik förvandlade ilskan till något kreativt. Han ville hitta ett alternativt sätt att hylla sina elever och samtidigt ändra bilden av att studenterna är bortskämda, vilket Aftonbladet skrivit om tidigare.

– Jag vill att folk ska tänka på att årets studenter har gjort enorma uppoffringar medan andra har gått på stan som vanligt. Våra elever har varit jätteduktiga och förtjänar en applåd., säger Henrik till Newsner.

Frågade efter deras förebilder

Idén kom till honom snabbt och den var briljant.

I en falsk undersökning bad han eleverna skriva ner vilka som var deras förebilder och varför. När han samlat in svaren satte han sig ned och kontaktade allihop.

– Jag berättade vem jag var och hur studenternas situation såg ut under pandemin.  Jag berättade också att en eller flera av mina elever har den här personen som förebild och frågade om de ville hjälpa mig att fira deras student, berättar Henrik för Newsner.

Gensvaret var otroligt. Henrik trodde att en eller två personer skulle svara. I stället var följande dagar kaosartade.

– Svar efter svar kom in. Jag var så positivt överraskad, säger han.

”Fantastiskt att se deras reaktioner”

Så kom den stora dagen. De två klasserna som tog studenten samlades i varsitt klassrum. Det var en kort cermoni där betyg delades ut.

Men så precis innan de skulle skiljas åt spelades klippet med alla hälsningar upp. Sammanlagt blev det 50 minuter av videohälsningar från Sveriges kändiselit.

Bland annat skickades hälsningar från journalisten Malou Von Sivers, artisten Veronica Maggio, talmannen Andreas Norlén, sångerskan Carola, författaren Katarina von Bredow, komikern Babben Larsson, Björn Ulvaeus från ABBA och många många fler.

– Det var helt fantastiskt att se elevernas reaktioner. Ja, att se det var fantastiskt, berättar Henrik.

I videon nedan kan du se alla hälsningar till eleverna.

Tänk om alla hade en lärare som Henrik. Vilken fin gest!

Dela gärna artikeln och sprid denna solskenshistoria vidare.