Larmet: Flera katter dumpas och blir hemlösa när folk åker på semester – katthemmen har inga platser

Den 1 april trädde nya djurskyddslagen i kraft som bland annat innebär att det är förbjudet att överge sina husdjur.

Men flera katthem ska mena att lagen inte räcker till och att hemmen är överfulla ändå, enligt Aftonbladet.

Enligt TT ska det finnas omkring 1000 hemlösa katter i Sverige. När folk åker på semester lämnas många katter ensamma utan mat, vatten och tillsyn. De flesta är inte ID-märkta och försvinner från sina hem, vilket gör att katthemmen tar in och omplacerar katterna.

Foto: Shutterstock

Djurskyddslagen är inte tillräcklig

Ewa Edström, vice ordförande för Stockholms Katthem, menar att djurskyddslagen inte är tillräcklig eftersom ingen kan straffas för en katt som inte är ID-märkt. Dessutom menar hon att många katter blir dräktiga under sommaren, vilket gör att katthemmen blir överfulla med hemlösa kattungar. Om ID-märkningen hade ingått i djurskyddslagen, hade det hjälpt.

– Många katter kommer vilse av olika skäl, de har en familj. Men är de inte märkta har de aldrig en chans att komma hem igen och då hamnar de på katthem och blir omplacerade, fastän de kanske har en familj någonstans som saknar dem, säger hon till Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

ID-märkning är viktig

Förra året hade 5000 katter sprungit bort, enligt Vilse.nu. Ewa Edström betonar vikten av att att ID-märka sin katt.

– Vi vill starkt rekommendera att man ID-märker sin katt och kastrerar den. Sen naturligtvis att man nätar in sin balkong och är vaksam när man vädrar huset och lägenheten så att den inte springer ut, säger hon till Aftonbladet.

Vad tycker du om detta? Sprid gärna vidare för att informera fler människor om att INTE lämna sina husdjur och istället åka på semester.