Larmet från Livsmedelsverket: Kött från sjuka kor har sålts till Sverige

Kött från sjuka kor har sålts från Polen till Sverige.

Nu slår Livsmedelsverket larm.

Det var under torsdagen som Livsmedelsverket i ett pressmeddelande slog larm om hälsofarligt kött som sålts från Polen till Sverige.

Enligt Livsmedelsverket misstänks ett polskt företag ha köpt in sjuka djur, som de slaktat under de tider på dygnet då slakten inte övervakats av veterinärer.

Köttet från de sjuka korna ska sedan ha märkts som ”besiktigat” och sålts vidare till flera länder, däribland till fyra mindre företag i olika delar av Sverige.

– Företaget har enligt uppgifter sålt obesiktigat kött från sjuka djur. Det ett allvarligt brott mot livsmedelslagstiftningen och helt oacceptabelt, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

250 kilo kött till Sverige

I Sverige rör det sig om mängder på 250 kilo kött som har exporterats till landet. Detta skriver lantbrukets affärstidning, ATL. Däremot finns det inga uppgifter om köttet ska ha sålts vidare inom Sverige.

– Vi vet ingenting om riskerna med det här köttet men vi bedömer det som hälsoskadligt, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket, enligt TT. Hon fortsätter:

– Det riskerar människors hälsa.

Det har nu beordrats skärpta inspektioner och kontroller i polska slakterier. Inga av de svenska grossisterna bedöms i nuläget ha gjort något fel.

Dela gärna vidare den viktiga informationen med alla dina vänner!