"Det kan bli tufft på sina håll", säger Roger Nolsa om året potatisbestånd. Arkivbilder. Foto: Wikimedia commons, JANERIK HENRIKSSON/TT

Larmet inför midsommar: Därför kan hyllorna snart gapa tomt med potatis – odlarnas stora oro

Fjolårets svaga potatisskörd har satt käppar i hjulen för potatishandlarna i år – vilket skulle kunna skapa problem inför midsommar, rapporterar Aftonbladet.

Enligt Roger Nolsa, ordförande för Potatisodlarna, har man märkt ett kraftigt ökat intresse för knölarna. Potatisodlare märker en större efterfrågan än tillgång – och det finns risk för att det håller i sig.

– En killgissning är att det kommer finnas potatis, men det kan nog gapa tomt på ett eller annat ställe. Det har nog att göra med att butikerna inte riktigt vet hur det kommer gå. I år vågar jag sticka ut hakan, det kan bli tufft på sina håll, säger Nolsa till tidningen.

midsommar, midsommarfirande
Foto: Wikimedia commons

Fram tills midsommar kan mycket hända, men prognosen är att det kan bli tuffare för handlarna att få tag på önskade volymer. Om det faktiskt leder till brist på potatis i butik är en annan sak, menar Nolsa.

– Men blir det regn fram till midsommar kommer det inte finnas någon potatis av den anledningen, för då finns det ingen som plockar. Det är många faktorer som spelar in och just nu är det lite svajigt.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev