Larmet inför midsommar – jordgubbar håller på att ta slut: ”Rekommenderar att…”

Jordgubbar hör midsommar till. Men i år riskerar många att hamna utan.

De svenska bären håller nämligen på att ta slut, skriver SVT.

Midsommarfirandet står för dörren och för många svenskar är en av de stora höjdpunkterna all den goda maten som vi frossar i.

Vi äter färskpotatis och sill, knäckebröd och västerbottenpaj. Men det kanske allra viktigaste för många är förstås jordgubbar!

Antingen precis som de är, eller varför inte i en jordgubbstårta som kronan på verket för en härlig midsommarafton.

Men om du fortfarande inte har handlat dina jordgubbar, så är det hög tid nu. Flera jordgubbsexperter slår nämligen larm om att de inhemska bären är på väg att ta slut – samtidigt som priserna nu trissas upp.

jordgubbar
Foto: Pixabay

Jordgubbar på väg att ta slut

Anledningen till jordgubbskrisen är en dålig skörd för de svenska bären i år, på grund av svaga väderförhållanden under våren och försommaren.

På grund av detta har många grossister tvingats ta in bär från andra länder.

– I Sverige är det problem just nu. Alla ringer alla och försöker hitta någon pall här och någon pall där. Men alla är i samma båt, så jag rekommenderar att köpa i tid till midsommar, säger Robin Harlén, platschef på Trädgårdshallen i Örebro, till SVT.

Han menar samtidigt att många försäljare gör allt i sin makt för att hjälpa svenska folket få sina hett eftertraktade jordgubbar till midsommar.

– Vi har fått köpa till belgiska jordgubbar. Vi har tagit beslutet att det är bättre att alla får än att vi nollar ut och står utan. Så vi gör vad vi kan för att alla ska få, säger Robin Harlén.

Foto: Pixabay

Priserna trissas upp

På grund av ett pressat utbud och en hög efterfrågan, har priserna också gått upp rejält. På vissa håll har en liter jordgubbar kostat över hundralappen under veckan.

Något som även Anders Svensson, jordgubbsansvarig vid Finnerödja bär, konstaterar.

– Vi gör vad vi kan, och vi klarar de flesta av våra åtaganden. Men priserna kommer att bli höga. Som allt annat just nu, det påverkar även jordgubbar, säger han till SVT.

Vi håller tummarna för att ingen blir utan jordgubbar på midsommarafton. Dela gärna för att informera dina vänner, så att de inte blir utan!