Larmet inifrån boendena – äldre inlåsta på sina rum: ”Tragiskt att vi gör så här med levande människor”

Plötsligt märkte Barbros syster att det inte gick att få upp dörren på boendet.
Hon var inlåst – av en soffa som stod utanför ytterdörren.
Totalt har 15 anmälningar inkommit till Inspektionen för vård och omsorg med äldre som blivit ofrivilligt inlåsta, uppger Ekot.

Det är Sveriges Radios Ekot som har kartlagt hur många anmälningar som kommit in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, under coronapandemin.

Foto: Shutterstock

Enligt rapporteringen till IVO, som inkommit från såväl anhöriga som anställda på boenden, ska äldre och framför allt dementa ha blivit inlåsta på sina rum vid 15 tillfällen på olika håll i landet.

Det är inte tillåtet att låsa in folk på sina rum – och i ett fall i norra delarna av landet märkte Barbros syster att hennes dörr plötsligt inte gick att få upp.

Anledningen? Någon hade ställt en soffa utanför ytterdörren, och hon kunde inte ta sig ut. Personalen skyllde på att det ska ha varit någon boende som ställt soffan där – men det vägrar familjen tro på.

Genrefoto: Fredrik Sandberg/TT/Shutterstock (OBS! Personerna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.)

– Ingen vill höra. Ingen vill veta. Ingen vill tro att det här är sant. Jag vet att det här är sant, och det är tragiskt att vi gör så här med levande människor, säger Barbro.

”Personalen var beredda göra vad som helst”

Även i Borås kommun har det inkommit anmälningar om att människor blivit inlåsta på sina boenden.

– Personalen var beredda att göra vad som helst för att förhindra fortsatt smittspridning i den situationen. Åtgärden frihetsberövande har inte stöd i lag på ett vård- och omsorgsboende, och det kunde inneburit en fara för brukarnas liv, hälsa och säkerhet, säger Jeanette Zachau, socialt ansvarig samordnare i Borås kommun, till Ekot.

Under coronapandemin har äldreboenden varit hårt drabbade av smittan, och ledande politiker har medgett att det varit ett misslyckande att covid-19 kunde ta sig in på boenden.

Foto: Anders Wiklund/TT

– Det skulle ha varit bättre, helt klart, sade statsminister Stefan Löfven (S) till SvD i våras.

Han fortsatte:

– Men vi vet däremot inte vad det beror på, är det främst anställda i äldreboenden som har bidragit, eller att man inte har upprätthållit besöksförbudet tillräckligt bra? Det kan vara en kombination av båda. Nej, det är naturligtvis inte bra eftersom de äldre är skörare, blir mer svårt sjuka, så det är inte bra, sade Löfven.

Nyligen meddelade Folkhälsomyndigheten att besöksförbudet på landets äldreboenden hävs från 1 oktober. Samtidigt finns nu tecken på ökad smittspridning på olika håll i landet, om än på låga nivåer.

– Vi kommer följa den här situationen noggrant, vår bedömning så här långt är att i den situation vi befinner oss nu så går det mycket väl att ha besök på äldreboende förutsatt att man gör det utifrån de råd och regler som kommer från myndigheterna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell enligt SVT.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);