Larmet – mer digital äldreomsorg oroar pensionärer: ”Ensamheten kommer öka”

Tekniken tar stora framsteg för varje dag som går och idag har det i princip blivit omöjligt att undgå digitaliseringen.

Men när man väljer att digitalisera äldreomsorgen finns det även en viss oro för brist på mänsklig kontakt.

Det har under många år skett en succesiv digitalisering inom äldreomsorgen.

Med medicinrobotar, digitala hjälpmedel och fjärrstyrd teknik hoppas man kunna bredda möjligheterna för en effektiv vård och omsorg.

Antalet personer över 80 år i Sverige ökar nämligen snabbt.

Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Shutterstock

I Umeå sker detta i ännu raskare takt än i resten av landet, rapporterar P4 Västerbotten.

”Ensamheten kommer ju att öka”

En av de som tror detta kan få konsekvenser är Kjell Hansson Mild, som är sekreterare i Pensionärernas riksorganisation i kommunen.

Han förklarar att det kan leda till mer ensamhet bland pensionärer, och att det därför är viktigare än någonsin att hjälpas åt.

– Ensamheten kommer ju att öka för många. Där måste ju vi i pensionärsföreningar och andra hjälpa till och lära folk att använda det digitala, för det är oundvikligt att vi måste gå den vägen, säger han till kanalen och fortsätter:

– En del kanske inte tycker om det, en del hänger inte med, men vi får hjälpas åt.

Äldre, gammal, senior, äldre person, gubbe
Bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Shutterstock

Civilsamhället viktigare än någonsin

Detta innebär att grannar, vänner och släktingar blir de som måste ta större ansvar för att bidra med mänsklig kontakt, menar Carin Nilsson (S) som är ordförande för äldrenämnden.

– Vi kanske ska titta till vår granne som bor bredvid oss och fundera ”hur mår Stina eller Pelle idag då? Är det nånting jag kan hjälpa till med som kan underlätta?” Så jag tror att inom civilsamhället så måste vi också vara beredd på att ha mer medmänsklig kontakt helt enkelt då, säger hon till P4 Västerbotten.

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!