Larmet – näst högsta drunkningssiffran på 2000-talet: ”En mörk sommar”

23 personer har drunknat i juni i år varav tre har varit barn under tio år. Det är den näst högsta siffran under 200-talet.

Nu vädjar Svenska Livräddningssällskapet till alla vuxna att inte lämna sina barn utom räckhåll i vattnet, rapporterar Expressen.

Enligt statistik från fSvenska Livräddningssällskapet omkom 26 personer i drunkningsolyckor bara i juni förra året. Det är det högsta antalet som noterats under 2000-talet.

I år har 46 personer drunknat i Sverige. Och bara under juni månad har 23 personer dött i samband med drunkning – varav tre barn under tio år.

I 11 av olyckorna rörde det sig om dödsfall i samband med bad, rapporterar Expressen.

”Många överskattar simförmågan”

Tina Heiker Hult, verksamhetschef på Svenska Livräddningssällskapet Göteborg, ser stora risker med att överskatta sin simförmåga. Speciellt nu efter en period då simhallar har varit stängda.

– Man brukar säga ”jag kan simma – jag kan cykla och det är samma sak”. Men det är inte så. Det kan bli olika konsekvenser sett till förutsättningarna. Har man simmat i en bassäng för ett år sedan så är det väldigt annorlunda att komma ut i havet eller i en sjö, säger hon till Expressen.

Foto: Shutterstock/TT

Heiker menar att det är viktigt att hålla igång sina simkunskaper även som vuxen. Dessutom måste barn alltid vara under uppsikt.

– Vi har för många barn som har drunknat redan i år. Det är jätteviktigt att man har de på en armlängds avstånd och att man förstår att man inte drunknar genom att flaxa med armar och skrika. Det som händer är att man har hela munnen full med vatten, du kan inte få fram ett ljud. Barn ska inte behöva drunkna, man måste passa dem.

”Det är vansinne”

Dessutom vädjar hon till alla föreningar som utför aktiviteter i vatten att ha utbildad personal.

– Det är alldeles för många som låter ungdomar vara simlärare, det är vansinne att lägga det ansvaret på dem när de är så unga. 

Göran Bertilsson, ordförande för Säkerhetsrådet vid SLS, säger att det fina vädret gör att fler beger sig ut på vattenaktiviteter. Men det gör också att drunkningsolyckorna blir fler, säger han till TV4.

– Det hänger helt och hållet på vädret. Nu ser ju åtminstone början på juli ut att bli väldigt fin och helgen har gett många drunkningstillbus. Så tyvärr ser det ut som att vi kommer få en ganska mörk sommar.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required