Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Larmet: Ny virushybrid upptäckt – två olika coronavirus i kombination

Forskare i USA har upptäckt en ny hybrid av coronaviruset.
Nu kan en ny fas i pandemin vara på väg, skriver Aftonbladet.

Det är alltså två olika mutationer av coronaviruset som ska ha upptäckts. Denna hybrid av coronamutationer har upptäckts av forskare i USA – och nu varnas det för att vaccinet kanske inte biter lika bra på denna variant.

– Den typen av händelser kan leda till att ett mer smittsamt virus slår sig ihop med ett mer resistent, sade forskaren Bette Korber under en forskarträff i New York, uppger New Scientist.

STOCKHOLM 2020-04-24 Svenska Dagbladet har följt livet på IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. Sjukvårdspersonal tar hand om en patient. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Fyndet som forskarna gjort har ännu inte bekräftats, och fler undersökningar behöver göras. Men om det skulle fastslås att så är fallet har vi fått en ny fas i pandemin. Det skulle nämligen i så fall vara första gången två coronavirus som kombinerats upptäckts sedan pandemins utbrott över världen förra året, uppger Aftonbladet.

Den stora frågan som alla förstås ställer sig till följd av denna nya information är: Fungerar vaccinet mot denna nya hybrid?

Huruvida vaccinen som tagits fram till dags dato ”biter” på denna kombination eller inte är så klart inte heller helt fastslaget. Men Matti Sällberg, som ofta uttalat sig i radio och tv under coronapandemin, menar att vi förmodligen inte behöver oroa oss i onödan. Enligt Sällberg lär vaccinen inte vara fullständigt otillräckliga mot denna hybrid.

– Vi behöver högst sannolikt inte göra lika stora studier. Det räcker troligtvis med en mindre fas 1-studie för att visa att det är säkert och ger upphov till skyddande antikroppar, så det går enormt mycket snabbare än att ta fram ett vaccin från scratch. Sedan ska vaccinet produceras och distribueras förstås, säger Sällberg som är professor vid Karolinska institutet till Aftonbladet.

STOCKHOLM 2020-05-03 Svenska Dagbladet har följt livet på IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. Sjukvårdspersonal i skyddsmask. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Vad tänker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Det är viktigt att vi följer myndigheternas rekommendationer – så att sjukvården klarar av detta!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required