Larmet: Nytt utbrott av skräckparasiten i Sverige – här är symptomen att hålla koll på

Folkhälsomyndigheten slår larm om ett nytt möjligt utbrott av skräckparasiten Cryptosporidium.

De senaste veckorna har ett hundratal fall av sjukdomen rapporterats, skriver Aftonbladet.

Cryptosporidium är en mycket smittsam tarmparasit som man kan bli sjuk av genom enbart ett fåtal parasiter. Sjukdomen smittar genom att man dricker vatten eller äter mat som har förorenats med parasiten. Smittan kan också ske mellan personer eller från djur till människor.

Nu utreds alltså ett nytt utbrott av parasiten i Sverige, för att se om det kan finnas en gemensam källa. Detta sedan man sett en ökning av antalet rapporterade fall i november, de flesta i Stockholmsområdet.

– Vi följer förekomsten av Cryptosporidium nationellt och ser en generell ökning i november månad, där vi hittills sett drygt hundra fall. Hela november månad brukar vanligtvis ligga på mellan 20 och 70 fall, säger Britta Björkholm, avdelningschef för smitt- och hälsoskydd vid Folkhälsomyndigheten, till Aftonbladet.

cryptosporidium, parasit, folkhälsomyndigheten
Foto: Wikipedia

Cryptosporidium – symptomen att hålla koll på

Om man drabbas av parasiten så kan man få följande symptom, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

  • Kraftiga, vattniga diarréer
  • Buksmärtor
  • Illamående
  • Huvudvärk
  • Feber
  • Kräkningar

Särskilda riskgrupper är personer med nedsatt immunförsvar. Om man har kraftigt nedsatt immunitet kan infektionen bli livslång med kraftiga diarréer som kan leda till döden, skriver Livsmedelsverket.

Inkubationstiden är troligen cirka sju dygn och symptomen varar ett par dagar upp till ett par veckor.

cryptosporidium, symtom
Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Tidigare utbrott av parasiten

Tidigare har två stora dricksvattenburna utbrott av skräckparasiten Cryptosporidium skett i Sverige.

2010 smittades 27 000 personer i Östersund. Då tvingades invånarna koka sitt dricksvatten i nästan tre månader. Året därpå insjuknade cirka 20 000 personer i Skellefteå.

År 1993 insjuknade 400 000 personer av parasiten i Milwaukee, USA – varav 4 400 lades in på sjukhus och 100 personer avled. Detta skriver Folkhälsomyndigheten.

En sak som kan vara bra att tänka på för att minska risken att bli sjuk, är att hålla en god personlig hygien. Man ska inte laga mat till andra när man är eller precis har varit magsjuk och man ska tvätta händerna med tvål och vatten innan man börjar laga mat. Man ska också skölja grönsaker.

Dela gärna den här artikeln för att sprida informationen vidare till dina vänner.