Larmet: Snuset kan ta slut om 3 veckor.

Ungefär en miljon svenskar snusar regelbundet enligt Swedish Match. Men om tre veckor, i mitten av maj, kan det vara slutsnusat. Anledningen är nya, plötsliga regler för snusdosans etikett – något som kan ge tomma snushyllor då tillverkarna kanske inte hinner producera nytt.

Det är ett EU-beslut, som riksdagen har klubbat igenom, som ligger bakom de nya regler Folkhälsomyndigheten på tisdagskvällen skickade ut till snusproducenterna i landet. Reglerna innebär att snusdosorna måste ha varningstexter liknande de som finns på cigarettförpackningar – samtidigt som etiketterna inte längre får ange hur mycket nikotin som finns i snuset.

Problemet? De nya tobaksreglerna träder i kraft redan den 20 maj, om drygt tre veckor, och endast snus som är tillverkat innan dess och som redan lämnat fabrikerna får säljas så länge lagret räcker.

Tillverkarna i landet tror inte att de kommer hinna producera nytt i full mån innan dess – vilket innebär att det kan bli tomt på snushyllorna när de gamla dosorna tar slut.

– Vi kommer inte kunna möta problemet med hela vårt sortiment. För branschen i stort kommer det bli så att handeln antingen säljer det olagligen eller så finns det inte snus i butik, säger Patrik Hildingsson, kommunikationschef på Swedish Match, till Aftonbladet och fortsätter:

– Man kanske ska börja hamstra sina favoritmärken så att man inte blir utan under en period.

Dela gärna vidare om du har någon snus-älskande vän där ute som skulle behöva läsa den här nyheten!