Larmet: Tusentals cyklar återkallas efter allvarligt fel.

Har du en cykel av märket Nishiki? Då bör du kolla upp din cykel omedelbart. Tillverkaren återkallar du tusentals cyklar efter att ha upptäckt sprickor i aluminiumgafflarna. – Vi tycker det här är allvarligt, säger Tommy Lager, vd på Unicykel, som tillverkar Nishiki, till Aftonbladet.  

Den svenska cykeltillverkaren Unicykel återkallar cyklar av märket Nishiki med modellår 2006 till 2013. Anledningen? Cyklarna kan innebära livsfara eftersom de kan innehålla sprickor i aluminiumgafflarna.

Det är framgaffeln på de berörda cyklarna som fått med sig ett tillverkningsfel. Konstruktionsfelet kan innebära att gaffelbenen går sönder, vilket förstås kan få riktigt olyckliga konsekvenser om det sker när du cyklar.

– Det är väldigt enkelt. Gafflarna har fått en utmattningsskada och gått av, för oss är det extremt viktigt att tänka på säkerhet i första hand, säger Tommy Lager vd på Unicykel som tillverkar Nishiki till Aftonbladet.

Uppåt 10 000 cyklar har sålts med den dåliga framgaffeln, skriver Aftonbladet.

Är du orolig för din cykel kan du ta den till närmaste cykelbutik för att få ramnumret kontrollerat. På så sätt kan man bestämma vilken årsmodell cykeln har och då kan butiken beställa en ny gaffel. Alla cyklar har inte detta problem, men företaget vill bara på den säkra sidan.

– Nej, de är inte osäkra. Några få gafflar har visat sprickor. Vi kanske gör en stor grej av det men det räcker med att en enda har gått av så räcker det, säger Tommy Lager.