Larmet: Ungdomar ringer falska larmsamtal till 112 – fejkar att de fastnat i gunga

När fenomen sprider sig genom sociala medier som får ungdomar att göra saker för att sprida vidare galenskaper och uppmaningar att andra ska göra likadant, kan gå illa.

Nu har ett internet fenomen ”Stuck in the swing” kommit till Sverige, då ungdomar ringer 112 och fejkar att de fastnat i gungor.

– Ja, det är helt galet och till slut åker vi inte ut på det, säger Fredrik Linusson, räddningschef på räddningstjänsten, till NLT, enligt Expressen.

Vi har sett flera fenomen genom åren där uppmaningar har spridit sig genom sociala medier.

Ibland kan de vara ganska lättsamma där man ska ha kul, medan andra helt enkelt kan innebära att någon kan skada sig.

Ett nytt fenomen som dykt upp kallas för ”Stuck in the swing” och går ut på att ungdomar fejkar ett samtal till 112 där de berättar att de sitter fast i en gunga.

Sedan ska den personen som fejkar händelsen även dokumentera händelsen genom att filma räddningspersonalen när de kommer till platsen.

”De nödställda har varit barn och ungdomar, ärendena har spridning över hela Skåne. Dylika ärenden är i första hand ett fall för räddningstjänsten, som blir larmade för att hjälpa personen i svår belägenhet”, skrev Skånepolisen bland annat, skriver Expressen.

Räddningstjänst har vid flera tillfällen fått falska larmsamtal. Foto: Shutterstock

Efter falska uttryckningen – då filmas räddningsinsatsen

Filmerna på räddningsinsatsen har sedan spridits i sociala medier.

– Det handlar om falsklarm och det innebär egentligen en polisanmälan. Sociala myndigheter bli inblandade och man riskerar att hamna i polisens register. Det kan bli följden av en sådan här grej och det har de nog inte tänkt sig innan de bestämde sig för att fasta i en gunga, säger Fredrik Linusson, räddningschef på Räddningstjänsten västra Skaraborg, till NLT.

Han tillägger att det tar resurser från andra, betydligt viktigare insatser.

– Ja, det är helt galet och till slut åker vi inte ut på det. Men rent teoretiskt kan vi faktiskt få någon som fastnar i en gunga, som inte har något med saken att göra. Men det är klart att vi kommer att prioritera bort det om det är någonting annat, säger Fredrik Linusson till NLT.