Larmet: Zombiefiskar tar över Östersjön: ”Värre än någonsin”

Situationen för torskarna i Östersjön blir allt värre. Den torsk som finns kvar är undernärd och utmärglad, och lever därför inte länge, detta gör att flera fiskare och andra som jobbar med att bevara Östersjön slår larm.

– Torsken som finns i Östersjön ser fruktansvärd ut. De simmar runt på botten som zombies, säger Nils Höglund, ansvarig för fiskepolicy vid Coalition Clean Baltic till Aftonbladet.

Enligt Nils Höglund, ansvarig för fiskepolicy vid Coalition Clean Baltic, har torskarnas situation i Östersjön aldrig varit så alarmerande.

För cirka 40 år sedan fiskades det det årligen upp 400 000 ton torsk ut Östersjön. Idag går fångsten knappt upp till 20 000 ton per år, detta på grund av att torsken håller på att svälta ihjäl.

– Torsken simmar runt på havets botten och letar efter mat, men den växer inte. Den torsk vi ser i dag liknar inte ens en torsk. Den har ett stort huvud med skrumpen kropp som är mager och tanig. De har mask i levern som gör att den blir sjuk. De ser helt enkelt fruktansvärda ut, säger Nils Höglund till Aftonbladet.

Hur ser det egentligen ut under ytan? Sjöfartsverket ska kartlägga och visualisera bottentopografin i…

Posted by Havsmiljöinstitutet on Tuesday, February 12, 2013

Kallas Zombietorsk

Dagens torsk kallas ”Zombietorsk”, för att den till skillnad från den vanliga feta torsken, är mager av svält, och simmar runt som en zombie. Den har också kortare livslängd på grund av att den inte mår bra. Då denna typ av torsk börjar ta över Östersjön är det inte längre gångbart för yrkesfiskare att försörja sig på att sälja torsk som kommer därifrån.

Därför håller torsken i Östersjön på att dö

– Det är en komplex situation i Östersjön, med ett ekosystem i obalans. Men att dessa ”zombiefiskar” har uppkommit beror delvis på att fisketrycket varit för hårt för länge. Ett effektivt trålfiske tar även liten fisk, en fångst som man sedan slänger tillbaka för att de är för små. Tillståndet i havet och ett oansvarigt trålfiske gör att beståndet blir stressat, säger Nils Höglund till Aftonbladet.

 

Isabella Lövin kommenterar EU:s beslut att tillåta fiskdumpning, i SR Ekot.http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5457370

Posted by Havsmiljöinstitutet on Thursday, February 28, 2013

Det här är förskräckligt. Dela om du är en av de som tycker att mer måste göras för att skydda våra hav och vår natur.