Legos ägare skänker 900 miljoner kronor för att hjälpa utsatta flyktingbarn

Danmarks rikaste familj öppnar nu pengasäcken för att hjälpa utsatta flyktingbarn i krigsdrabbade områden.

900 miljoner kronor doneras för att stödja ett projekt som är inriktat på lek och lärande hos barn som flytt krigets Syrien och förföljelserna i Myanmar.

”Det är viktigt att dessa barn får utvecklas och ges en chans att lyckas i framtiden, när de kommer bort från den tragiska situationen de befinner sig i”, säger Lego-Fondens chef, Thomas Kirk Kristiansen.

Tar från vinsten och ger till flyktingbarn

De allra flesta svenskar har nog lekt eller bygg med lego någon gång, men visste du att det danska företaget också har flera välgörenhetsprogram via något som kallas Lego Fonden?

Under mer än 50 år har det danska företaget donerat miljarder kronor till organisationer som hjälper flyktingar, till sjukhus och andra utvecklingsprojekt.

Nu tar Lego återigen delar av sin vinst för att hjälpa människor i nöd, skriver Danmarks Radio. 

900 miljoner från vinsten i Lego-koncernen doneras under en 5-årsperiod, för att stödja ett nätverk av fritidsgårdar, som drivs av partnerorganisationerna BRAC och IRC i Cox Bazar-området i Bangladesh och i områden i Syrien.

I Syrien beräknas cirka åtta miljoner barn vara drabbade av det blodiga inbördeskriget, enligt Unicef. Över 700 000 muslimska rohingyer har sedan augusti i fjol flytt från Myanmar till Bangladesh.

James Gordon / Wikipedia

Thomas Kirk Kristiansen, fjärde generationen i Lego-familjen, berättar att det var på en rundtur i Bangladesh, med sin fru och dotter, som han fick sig en tankeställare.

Där och då förstod han hur mycket lekrummen kan göra för flyktingbarn, som gått igenom saker inget barn ska behöva gå igenom.

”Det är en väldigt stor kontrast mellan världen de befinner sig i och de färglada lekrum där vi träffade barn med glada ansikten. Det var en stark upplevelse”, säger han.

Fler företag vill skänka pengar

Lego-bitar kommer dock inte att ingå i donationen.

”Det handlar om att klä föräldrar och vårdgivare att förstå att leka med barnen göra en positiv skillnad i mitt i all osäkerhet och elände, de befinner sig i”, säger Thomas Kirk Kristiansen.

Enligt den erfarne forskaren vid Lars Engberg-Pedersen, som jobbar på Danska institutet för internationella studier, är Legofondens globala donationer en del av en trend.

”Det är helt i linje med en utveckling där ett stort antal rika och stora fonder har börjat ta större intresse för utveckling i fattiga länder”, säger han till Danmarks Radio.

Lego.com

Jag måste säga att jag blir otroligt imponerad och rörd över alla multimiljardärer och företag som skänker stora pengar till människor och barn i kris. 

Dom är verkligen föredömen och jag önskar att fler företag kunde gå samma väg!

Gilla och dela för att hylla Legos beslut!