Leif GW Perssons känga till politikerna: ”Vi kan stoppa skjutningarna”

Den senaste tidens skjutningar i olika delar av landet har skapat en oro bland invånarna. En småbarnsmamma i Malmö sköts till döds på öppen gata medan hon höll ett barn i famnen, och en kvinna sköts av misstag i Stockholm.

Kriminologen Leif GW Persson menar att skjutningarna och den organiserade brottsligheten kan stoppas, och att det ligger i politikernas händer.

I en nypublicerad krönika i Expressen skriver GW varför han tycker att politikerna bör ta sitt ansvar.

”Vi har både pengarna, kunskaperna, kompetensen och de poliser som ska till så vad väntar ni på?”, skriver GW.

Leif GW Persson om skjutningarna
Foto: Johan Nilsson/TT

I sin krönika skriver Leif GW Persson att två unga kvinnor mördats för att de fastnat för fel män, och för att de fallit offer för grov organiserad brottslighet.

Det sistnämnda menar GW kan stoppas bara politikerna tar sitt ansvar.

”Vad är det för fel på en vanlig polisiär lösning inom ramen för vår befintliga lagstiftning, enligt den taktiska modell som bland annat den danska polisen tillämpar sedan länge, och till en kostnad på cirka tre hundra miljoner per år och tvåhundrafemtio poliser som är öronmärkta för uppdraget. Inom ett år kommer de att ha halverat det här problemet räknat i antal mordoffer och de brott som ligger bakom. Vi har både pengarna, kunskaperna, kompetensen och de poliser som ska till så vad väntar ni på?

Hög tid att torka tårarna och se till att få något uträttat.”

Håller du med Leif GW Persson? Dela gärna för att sprida hans budskap. 

Video: Sveriges statsministrar genom tiderna