Leif GW Perssons ord om fallet med inlåsta mannen: ”Det här låter som ett…”

Det var i söndags som det framkom att en äldre kvinna misstänks ha hållit sin son inlåst i en lägenhet i Stockholm i nästan 30 år, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Många har ställt sig frågan hur detta kunnat hända. Men Leif GW Persson är inte förvånad över tillvägagångssättet.

En kvinna i 70-årsåldern misstänks för att ha stängt in sin son i en lägenhet i Stockholmsregionen för nästan 30 år sedan.

Till en början framkom det att det var en kvinnlig släkting till mannen som hittade honom, men nu har kvinnan gått ut med att hon är hans syster.

Foto: Johan Nilsson/TT

När mannen, som i dag är i 40-årsåldern, hittades satt han i en fåtölj i köket, rapporterar Expressen

– Det var en mörk lägenhet där tv:n stod på i vardagsrummet. Det var grejer överallt och det luktade äckligt, total misär helt enkelt. Jag gick bara in och ropade försiktigt hallå hör du mig. Jag hörde något från köket och smög ut. Från ljuset av en gatlykta ser jag hans ben sittandes i en fåtölj längst in i köket, berättar systern för Expressen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet, hade mannen sår över hela kroppen, var kraftigt undernärd, saknade alla tänder i munnen och hade ett underutvecklat språk.

Försökt slå larm genom åren

Enligt systern har hon försökt slå larm tidigare genom åren men då utan att någon lyssnat på henne.

Idag, 28 år senare, har den makabra händelsen uppdagats och polisen misstänker nu att mamman hållit honom isolerad i bostaden sedan han togs ur skolan vid 13 års ålder.

Foto: Tv4/ Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Enligt Leif GW Persson är det här tillvägagångssättet inte helt ovanligt.

– Det här har tydligen tagit sin början när sonen går i skolan. Han blev mobbad och isolerad och mamman har då reagerat på ett sätt som inte är så ovanligt faktiskt. Hon är överbeskyddande så hon tar sonen ur skolan och sedan har det bara fortsatt tydligen, säger Leif till Tv4.

Just nu pågår en omfattande brottsutredning för att klarlägga vad som skett.

Enligt kammaråklagare Emma Olsson som nu leder förundersökningen är mamman anhållen misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande av kroppsskada och grovt vållande till sjukdom

– Det här låter som ett klockrent psykärende för mig och det kommer säkert hålla på länge.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required