Leif GW Perssons stenhårda attack – mot toppjuristen Göran Lambertz: ”En jävla fåne”

Toppjuristen Göran Lambertz stämmer staten på en miljon kronor.

– Jag har alltid tyckt att det varit en jävla fåne, kontrar kriminologen Leif GW Persson i en intervju med Aftonbladet.

Den före detta justitiekanslern Göran Lambertz, 71, häktades tidigare i år misstänkt för att ha våldtagit en kvinna under julhelgen.

Men under tisdagseftermiddagen meddelade Åklagarmyndigheten att förundersökningen är nedlagd. Göran Lambertz har släppts ur häktet, då det enligt åklagaren inte finns tillräckligt med bevis för att väcka åtal.

Själv menar toppjuristen att han häktats på felaktiga grunder. Han är arg och besviken på rättssystemet och har därför lämnat in en stämningsansökan mot staten, med krav på 1 miljon kronor i ersättning.

”Skadan består dels i själva frihetsberövandet med det lidande det innebär, dels i en avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar”, skriver Lambertz i sin stämningsansökan enligt SVT.

göran lambertz
Foto: Claudio Bresciani / TT

GW:s kritik mot Lambertz

En som reagerar starkt på utspelet, är kriminologen Leif GW Persson.

I en intervju med Nyhetsmorgon säger GW att det är ”rent trams” och att det inte är för personer som Lambertz som systemet brister, utan snarare för kvinnor i samma situation som målsäganden. Han poängterar vidare att 9 av 10 personer som polisanmäls misstänkta för våldtäkt, aldrig kommer att lagföras för det.

– Det är en yngre kvinna som är kantstött av livet. Det är där rättssäkerheten brister. Men Lambertz ser ungefär så långt som hans näsa räcker och han ser bara sig själv, dundrar Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

GW tror inte heller att stämningen kommer att leda någonstans.

– Han är ju väldigt stämningsbenägen. För inte så länge sen försökte han få mig åtalad, det hade han ingen större framgång med. Det tror jag man ska lämna därhän, jag tror inte att staten behöver oroa sig över att hans stämningsansökan kommer att leda till att staten fälls, säger GW i TV4.

leif gw persson
Foto: Maja Suslin / TT

”En jävla fåne”

I en intervju med Aftonbladet utvecklar Leif GW Persson sina kommentarer om toppjuristen Göran Lambertz och dennes stämningsansökan.

– Jag har alltid tyckt att det varit en jävla fåne. Och det där tjatet om att hans rättssäkerhet skulle vara sämre än någon annans, det är bara trams. Om det är någon som man behandlar med alltför stor varsamhet alltför ofta så är det just personer som han. Hans målsägande däremot, det är ju sådana som sitter i kläm, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required