Leif GW:s kritik mot polisen: ”Sätt in Nationella insatsstyrkan i förorterna”

Svensk polis fick en tuff start på året, framför allt i Stockholms förorter. Förutom ett mord i Hallonbergen och dubbelmord i Kista har flera förorter drabbats av upplopp, bland annat stenkastning mot polis i Rinkeby. 

Kriminologen Leif GW Persson menar att det är ett stort problem och ger därför Stockholmspolisen en stor känga i tisdagens avsnitt av ”Veckans brott” i SVT. Han menar att en lösning på det otrygga kaos som pågår är att skicka Nationella insatsstyrkan till förorterna.
– De är inte så att de går på knäna av att de har för mycket att göra. Och de finns ju inom ett stenkasts avstånd från just det område jag nämnde. Så det är väl inte värre än att man skickar dit dem. Och då blir det andra bullar, det lovar jag och försäkrar. Och så kan man gripa folk.

Leif GW Persson riktar starkt kritik mot Stockholmspolisen då han menar att det krävs tre till fyra gånger så många poliser i förorterna än vad det finns nu. I tisdagens avsnitt av Veckans brott på SVT ger Leif GW förslag på problemet: att skicka Nationella insatsstyrkan till förorterna. 
– De är inte så att de går på knäna av att de har för mycket att göra. Och de finns ju inom ett stenkasts avstånd från just det område jag nämnde. Så det är väl inte värre än att man skickar dit dem. Och då blir det andra bullar, det lovar jag och försäkrar. Och så kan man gripa folk, säger han i programmet. 

Facebook/Polisen Södermalm

Leif GW menar att polisen måste vidta åtgärder om de ska skapa trygghet i förorterna och återfå invånarnas förtroende, men att problemet hittils legat i att poliserna inte erbjuds tillräckligt hög lön för de riskfyllda arbete de erbjuds, det berättar Expressen

– Då ska de naturligtvis inte kunna ta över områden och förvandla dem till laglöst land. Det är svenskt territorium, där gäller svensk lag. De som bor där, trots efternamn, de är svenska medborgare i häpnadsväckande hög andel av fallen. De har naturligtvis rätt till ett normalt liv. Det ska inte ett antal busar ta ifrån dem. Jag tycker man överskattar dem det handlar om. Och ibland kan det vara lika farligt att överskatta sin fiende som att underskatta den, säger Leif GW Persson i Veckans brott.

Leif GW Persson ger en känga åt polisen som måste vidta åtgärder för att få slut på den höga kriminaliteten och otrygga miljön i förorterna, dela gärna om du håller med och vill uppmärksamma problemet.