Leif GW:s nya, intressanta teori – efter beskedet från Palmeåklagaren: Mordvapnet kan ha hittats

Mordfallet på Sveriges statsminister Olof Palme kan närma sig en lösning.

Nu misstänker kriminologen Leif GW Persson nyckeln som åklagaren kan ha hittat, skriver Aftonbladet.

Leif GW Persson har i decennier varit på jakt efter revolvern som mördaren höll i den där fredagskvällen på Sveavägen i Stockholm för snart 34 år sedan.

Mordfallet på Sveriges statsminister Olof Palme har gäckat ett helt land i decennium efter decennium.

ARKIV 1984 Porträtt av statsminister Olof Palme (s) Foto: Tobbe Gustavsson Kod: 33667 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Christer Pettersson dömdes för mordet i tingsrätten, mot sitt nekande, men friades i hovrätten.

Nu får fallet om Palmemordet en ny vändning. På tisdagen berättade åklagare Krister Petersson i SVT:s ”Veckans brott” att utredningen gjort framsteg – och att han kommer att väcka åtal eller lägga ner förundersökningen inom fem månader.

– Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det, sade åklagare Petersson till ”Veckans brott” i SVT.

Han fortsatte:

– Enligt min uppfattning har vi kommit närmare en lösning. Jag har varit positiv hela tiden sedan jag tog över utredningen 2017. Jag har lagt ned mycket mer tid på detta än vad jag trodde. Idogt arbete tror jag kommer att leda fram till ett bra resultat, sade Petersson till SVT.

Leif GW Persson om Palmemordet

Uppgifterna har skakat om ett helt land – och även kriminologen Leif GW Persson som har intresserat sig för fallet i många år.

Så här tolkar han nya beskedet från åklagaren.

– För att fatta ett avskrivningsbeslut måste åklagaren ha något väldigt definitivt, och det enda som är väldigt definitivt är att den misstänkte är död, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

STOCKHOLM 20190925 Leif GW Persson, under TV4:s pressträff om höstens program på Cirkus i Stockholm. Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300

– Alternativet är att han har en misstänkt som fortfarande är vid liv. Då verkar det hjärnblödningsmässigt att gå ut i media och avisera det.

Leif GW Persson kunde själv presentera en revolver i SVT:s ”Veckans brott” år 2016 som han misstänkte var mordvapnet. Den analyserades samma år vid Nationellt forensiskt center, som vid analysen dock kunde konstatera att det vapnet var osannolikt mordvapen i Palmefallet.

GW:s misstanke: Palmegruppen kan ha hittat mordvapnet

GW misstänker nu att Palmegruppen har fått fram ny, teknisk bevisning i mordfallet. Till Aftonbladet lägger han fram sin teori: Han tror att polisen nu, efter snart 34 år, har löst gåtan med mordvapnet.

– Sådant som en gärningsman kan ha sagt till någon i förtroende räknas inte. Om jag skulle tvingas gissa skulle jag tro att det handlar om vapnet.

Stockholm 28 februar 1986. Statsminister i Sverige, Olof Palme, ble skutt ned og drept på Sveavägen i Stockholm. Bildet viser tydelig åstedet der blomster er lagt i blodpølen på fortauet. Arkivfoto SCANPIX Sverige.

Vad har du att säga om detta? Skriv gärna en kommentar.