Foto: TV4/SVT/Youtube

Leif GW:s stora ilska – ryter ifrån i direktsändning: ”Jag funderar på att flytta”

Leif GW Persson börjar tröttna.

Nu ryter 75-åringen ifrån i Nyhetsmorgon.

– Jag funderar på att flytta till Israel, säger den folkkäre författaren och krimprofessorn i TV4.

Leif GW Persson är bara en av alla 70-plussare som suttit i hemkarantän under stora delar av förra året. Till följd av coronapandemin har författaren bland annat fått genomföra sina tv-framträdanden via videolänk ifrån hemmet.

Nu längtar den folkkäre kriminologen efter att få bli vaccinerad mot covid-19.

Men ännu så länge har GW inte fått någon spruta, och detta gör honom irriterad.

Foto: TV4

– Nej, nej, det har jag inte fått naturligtvis. Jag funderar på att flytta till Israel, för där har tydligen alla fått det, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon på söndagen.

Israel är det land i världen där flest hittills blivit vaccinerade mot viruset. Omkring 30 procent av befolkningen, runt 2,5 miljoner människor, har i skrivande stund fått sin första dos av vaccinet.

Forskare menar att det kan ta några veckor innan man ser effekten av detta.

– De vaccinerar jättemånga, men det tar tre veckor innan det får effekt. När det gäller dödssiffrorna är det dessutom tre veckors fördröjning mellan smittspridning och död, säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet, till Aftonbladet.

Leif GW:s förslag till myndigheterna – vill ta sprutan själv

Samtidigt sitter Leif GW Persson i Stockholm och väntar på besked om när han kan få sin första spruta.

– Jag förstår inte att det ska ta sån evinnerlig tid. Håller de den här takten så kommer det ta ungefär sju år innan vi fått något vaccin. Det kan väl ändå inte vara meningen, säger Leif GW i Nyhetsmorgon.

MALMÖ 2021-01-12 Personal vaccineras med Covid-19 vaccin från Pfizer BioNTech på SUS i Malmö på tisdagen. Vid vaccinationscentralen på SUS i Malmö vaccineras sjukvårdspersonal från SUS och äldreomsorgspersonal från Malmö stad. Foto: Johan Nilsson / TT

Han fortsätter:

– Det strider mot vaccinets idé om jag säger så. Att de här vaccinerarna, det är som att se en ryggbruten lus som tar sig fram på en tjärad sticka, om jag ska ta det i kort och folklig sammanfattning. Det är därför jag låter lite irriterad.

Själv har kriminologen ett förslag på lösning.

– Det är bara att skicka hem vaccinet, så kan jag spruta mig själv. Det har jag gjort förr.

Folkhälsomyndigheten: Då ska 70-plussarna få vaccinsprutan

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer vaccineras Sveriges befolkning i olika faser. De första som vaccinerats sedan december förra året är följande: De som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, personal som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.

I den andra fasen, som ska starta ”preliminärt i februari” ingår bland annat ”övriga personer som är 70 år och äldre, där de äldsta vaccineras först”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required