Leif Pagrotsky: Kollektivtrafiken borde bli helt gratis.

Leif Pagrotsky, tidigare utbildnings- och kulturminister, är kritisk mot chockhöjningen av SL-kortet i Stockholm. Han skriver på DN Debatt att kollektivtrafiken borde betalas gemensamt av alla Stockholmare och inte bara av resenärerna då det det är lika självklart som att kostnaden för hiss i ett höghus delas av alla boende.  

Debatten om kollektivtrafiken i Stockholm har blossat upp igen efter nyheten om att SL chockhöjer månadskortet i Stockholm till 900 kronor i månaden. Höjningen är en del av Alliansens budgetförslag och orsaken är det budgetunderskott på över en halv miljard kronor som SL kämpar mot. Höjningen är tänkt att börja gäla efter sommaren.

I dag kostar kollektivtrafiken i Stockholms län drygt 13 miljarder kronor att driva. 7 miljarder av detta betalas av stockholmarna genom landstingsskatten. Ungefär lika mycket betalar de som använder kollektivtrafiken genom att de måste betala för att åka.
Men Leif Pagrotsky vill att kollektivtrafiken i Stockholm ska betalas gemensamt av alla Stockholmare. Han jämför det med att det är lika självklart att boende i ett höghus delar på kostnaden för hissen.

”Kollektivtrafik är lika självklart nödvändig för en storstad som hiss är i höghus. Jag har aldrig sett särskilda avgifter med spärrar, vakter och kontrollanter för hissar utan deras kostnader tas ut smidigt på hyran för alla i huset, även av de i bottenvåningen eller de som använder trappan. Den som föreslår något annat skulle bli utskrattad. Så borde det vara också i Stockholm, skriver Pagrotsky på DN Debatt.
Pagrotsky tycker dessutom att det är krånligt att ta betalt, ungefär en miljard av de totalt 13 miljarder som kollektivtrafiken i Stockholms län kostar per år går bort i biljettadministration.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.