Lene nekades besöka sin döende mamma – ombads att be någon filma i stället: ”Inte varit med om maken”

Under pandemin fick lene Magnussons mamma cancer. Men då hon befann sig i Sverige och mamman i Norge gjorde inresereglerna i Norge att hon inte kunde hälsa på – trots att Lene är norsk medborgare.

I stället blev hon ombedd att be någon filma mamman i stället, skriver Expressen.

I februari i år fick Lene Magnusson från Säffle reda på att hennes mamma, boende i Norge, drabbats av cancer. Men trots att Lene själv är norsk medborgare nekades hon att komma in i landet för att besöka sin mor.

I stället säger Lene att hon uppmanades att be en släkting att filma om mamman blev döende.

– Jag frågade norska UD vad jag skulle göra om hon blev så sjuk att hon var på väg att dö och fick då svaret: ”Har du inte en släkting som kan filma henne medan hon dör så att hon kan skicka det till dig?”. Menar du verkligen vad du säger, frågade jag, och fick svaret ja, säger hon till Expressen. 

Skrev mejl till Erna Solberg

UD skriver i ett mejl till Expressen att de inte kan kommentera det här enskilda fallet men uppger att ”Under hela pandemin har det varit möjligt att besöka döende eller allvarligt sjuka familjemedlemmar i Norge. Det är polisen vid gränsen som avgör om villkoren för inresa till Norge är uppfyllda eller inte, och det är polisen som fattar beslutet om utvisning vid gränsen”.  

Men så var det aldrig för Lene. I stället skrev hon ett långt mejl till Norges statsminister Erna Solberg där hon berättade om sin mammas sjukdom och kampen i att försöka ta sig över gränsen för att få träffa henne.

– Jag fick svar från hennes sekreterare som beklagade situationen. Hon skickade brevet vidare till hälsoministern som kontaktade mig och sa att jag skulle uppge till UD att jag ska komma in i Norge på en särskild paragraf som tillåter anhöriga att besöka sjuka närstående. 

Foto: Björn Larsson Rosvall,TT/Bertil Ericson, TT

Men när Lene bestämde sig för att göra ett nytt försök nekades hon vid gränsen ytterligare en gång. Åtminstone till en början för plötsligt fick hon tillåtelse att åka in i landet.

Dog dagen efter midsommar

Lene ser tillbaka på tiden som tuff då hon tidigare besökt sin mamma flera gånger i månaden och på slutet, när hon var som sjukast, kunde de knappt ses alls.

Lenes mamma gick bort dagen efter midsommar och trots att Lene vid den tidpunkten var fullvaccinerad stötte hon på problem vid gränsen.

– Jag har aldrig varit med om maken så otrevligt bemötande. Det har varit så mycket spydigheter och försök att neka mig att komma in i landet, även när jag dessutom varit fullvaccinerad. Också på väg till begravningen blev vi ifrågasatta, trots att man alltid har rätt korsa gränsen för en begravning – det är en mänsklig rättighet, säger Lene till Expressen.

Lenes historia har berört tusentals och i en grupp på Facebook vid namn ”Oss med familie eller kjæreste i utlandet under covid-19, 2020/2021” anser man att norska staten brutit mot Europakonventionen och stämmer nu staten, något Aftonbladet skrivit om tidigare.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required