Lennart Persson stoppas från SVT efter alla år – här är kanalens förklaring

.

Lennart Persson, 64, har varit en mångårig profil i SVT:s nyhetssändningar. 

Men nu är det slut med det, uppger SVT för Expressen.

Här är public service-kanalens förklaring till beslutet.

Lennart Persson har varit nyhetsankare i SVT i många år. Foto: SVT

Lennart Persson, ursprungligen från Skillingmark i västra Värmland, har varit en mångårig programledare i SVT:s nyhetssändningar. Den i dag 64-årige journalisten studerade journalistik i Göteborg 1976–1978 och har dessutom statsvetenskap och informationsteknik på sitt studie-cv.

Han inledde sin yrkesmässiga karriär på Värmlands Folkblad i mitten på 1970-talet och har även arbetat på Sveriges Radio, SVT och TV4. I tv-kanalerna var han under många år programledare i morgonshowerna – ”Gomorron Sverige” respektive ”Nyhetsmorgon”. Han har också hunnit med att leda programmet ”Debatt” (det som i dag heter ”Opinion” i SVT) i över 170 avsnitt.

I oktober 2008 efterträdde han det legendariske nyhetsankaret Jarl Alfredius (1943-2009) i kanalens nyhets-flaggskepp ”Aktuellt”.

Men från och med nu stoppas alltså Persson från att leda SVT:s nyhetssändningar. Anledningen bakom kanalens beslut är Perssons relation med politikern Nyamko Sabuni. Den tidigare ministern som nu kandiderar till partiledarposten i Liberalerna.

”Lennart Persson har varit en uppskattad inhoppande programledare hos oss. Det har varit ok så länge som Nyamko Sabuni inte haft några tunga partipolitiska förtroendeuppdrag. Men nu när Nyamko Sabuni kandiderar till den tyngsta posten i Liberalerna kommer saken i ett annat läge. Då kan Lennart Persson inte hoppa in som programledare för SVT Nyheter.”, skriver SVT i ett meddelande till Expressen.

Efter att Sabuni, 48, lämnade regeringen Reinfeldt 2 tog hon över som hållbarhetschef på teknikkonsultföretaget ÅF. Två år senare mötte hon kärleken – i Lennart Persson, 63.

De ska ha träffats i en ”Aktuellt”-studio för första gången en höstdag 2010. Nyamko skulle debattera jämställdhet med Socialdemokraternas Claes Borgström och Persson var programledare.

Foto: Anders Henrikson/Wikimedia commons

Vad tycker du om SVT:s beslut? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.