Liberalernas förslag: Inför avgifter på svenska motorvägar

Du ska betala en avgift om du tar bilen på svenska motorvägar. I alla fall om Liberalernas partiledning får bestämma.
Avgifter ska finnas på de motorvägssträckor där det finns god kollektivtrafik, menar partiet.
– Hela Sverige måste ställa om, vi vill få en överföring från fossilt bränsle till fossilfritt, säger Liberalernas klimatpolitiska talesperson Helena Gellerman till Aftonbladet.

Liberalerna lägger fram en rad förslag för att samhället ska bli mer klimatsmart inför partiets landsmöte i november.

Partistyrelsen har skrivit en klimatrapport som man vill att ombuden ställer sig bakom, vilket är en del av partiledaren Nyamko Sabunis klimatprofilering av partiet.

Liberalernas förslag: Inför avgifter på motorvägar

Ett av dessa är att införa särskilda avgifter på svenska motorvägar. Anledningen är att det ska få fler att välja kollektivtrafiken och lämna bilen hemma.

Bildkälla: Shutterstock

Avgifterna ska finnas på de sträckor som har ”särskilt goda kollektivtrafikalternativ”. En av sträckorna som tas ut som exempel är sträckan Stockholm-Uppsala.

Endast på sträckor med bra kollektivtrafik

Helena Gellerman, klimatpolitisk talesperson för Liberalerna, tror att en avgift på motorvägen skulle förändra människors körvanor.

– Antalet som åker kollektivt ökar redan ganska kraftfullt, det vill vi också bygga ut. Samtidigt är det många som åker bil till jobbet. Men finns det en avgift skulle nog fler tänka om, om det faktiskt finns bra kollektivtrafik på den sträckan, säger hon till Aftonbladet.

Bildkälla: Shutterstock

Liberalerna vill använda avgifterna, tillsammans med trängselskatten i Göteborg och Stockholm, för att investera i bland annat ny laddningsinfrastruktur och klimatsmarta transporter.

”Ska finnas ett alternativ”

Det framgår inte några summor kring vad avgifterna kan komma att ligga på. Gellerman säger att förslaget om avgifter på motorvägar skiljer sig från andra kostnadsökningar, så som den ökade bensinskatten.

– Tanken är ju att det bara ska vara där det finns bra kollektivtrafik, det ska finnas ett annat alternativ. Bensinskatten slår blint över hela landet, säger hon till Aftonbladet.

Liberalernas landsmöte hålls i Västerås den 15-17 november.

Vad tycker du om Liberalernas förslag? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet på Facebook!