Ligister kastade tunga stenar på bilar – barnfamilj fick rutan spräckt: ”Livsfara”

Under helgen har polisen i Kristinehamn fått in flera anmälningar om stenkastning mot bilar.

Nu kräver polisen att det livsfarliga beteendet upphör och vädjar till alla vuxna att prata med sina barn.

Stenkastning mot bilar och andra fordon har varit ett problem i flera svenska städer de senaste åren.

Under helgen har polisen i Kristinehamn fått in flera anmälningar angående stenkastning på E18.

Stenarna som har kastats eller placerats ut i helgen har både träffat fordon samt lett till att bilister kört på stenarna och då fått antingen skador på fordonet eller punktering.

Stenkastningen har också lett till trafikolyckor. I en av de drabbade bilarna satt en barnfamilj.

”Vid det mest allvarliga fallet träffades en bilist av en fallande sten, vilket spräckte vindrutan på fordonet. På passagerarplats satt ett litet barn i en bilbarnstol”, skriver Polisen på sin hemsida.

”Ren tur”

Till en början var ärendet rubricerat som framkallande av fara för annan och skadegörelse men nu har polisen ändrat det.

– Inledningsvis var det ärendet rubricerat som framkallande av fara för annan och skadegörelse, men efter att förundersökningsledaren tittat närmare på det har det inletts en förundersökning gällande försök till synnerligen grov misshandel. Vi anser att det finns ett likgiltighetsuppsåt. Kastar man en stor sten, på en bil som kör i cirka 100 kilometer i timmen, då borde var och en förstå vilka fruktansvärda skador som kan uppstå. Nu var det bara ren tur att ingen person kom till allvarlig fysisk skada, förklarar Sophia Jiglind, presstalesperson på polisen i region Bergslagen.

Polisens vädjan till alla vuxna

Polisen menar att beteendet är livsfarligt och kan innebära döden om stenarna träffar olyckligt.

”Stenarnas tyngd i samband med att de kastas kan medföra att de går igenom vindrutan och träffar förare och/eller passagerare. Träffar stenarna olyckligt kan personerna omkomma direkt på plats”, skriver dem på hemsidan.

Nu kräver polisen att beteendet upphör och vädjar till allmänheten att prata med sina barn, vänner och unga i sin närhet.

Prata med era vänner, barn och unga. Det är inte coolt eller särskilt roligt att utsätta andra personer för livsfara. I…

Posted by Polisen Värmland on Monday, November 13, 2023