Linnea, 32, är gravid – med sin brors barn: ”Inget enkelt beslut”

Linnea Häggmark, 32, är gravid – med sin brors barn. 

Som värdmoder åt sin svägerska och brodern Anton, beräknas barnet komma inom 23 dagar.

Men de svenska lagarna tillåter inte surrogatmödraskap så processen har varit lång.

Enligt TV4 har antalet surrogatbarn fyrdubblats om man jämför med för fyra år sedan. Det är inte tillåtet för vården i Sverige att assistera och hjälpa någon att bli surrogatmamma, men det är inte olagligt att vara surrogatmamma. Därför åkte Linnea Häggmark med sin bror Anton och svägerskan Sandra till Georgien för att befrukta sig genom medicinsk väg.

– Vi har under många år försökt få till att värdmödrarskap ska bli lagligt i Sverige. Tillslut fick vi släppa den tanken och istället ta en äggdonator. Men då kom Linnea och berättade att hon hade tänkt på det, säger Sandra Rydenstam Björk till TV4.

Drabbades av cancer

Sandra Rydenstam Björk lider av cancer och kan därför inte få barn genom en livmodergraviditet. Hon berättar för TV4 att de hade embryon infrysta på Sahlgrenska sjukhuset från en kvinna som donerade sina ägg. Tanken var att åka utomlands och hitta en värdmoder åt äggen så att Sandra och Anton skulle få ett efterlängtat barn.

Anton Rydenstam och Sandra Rydenstam Björk. Foto: TV4

Då insisterade systern att bära deras barn

Men Antons syster Linnea insisterade på att hon gärna kunde vara värdmoder, just för att de skulle kunna få vara med under hela graviditeten. En utländsk surrogatmamma kan bli svårt att hålla kontakten med och en graviditet är något man vill uppleva.

– Det var jag som kände att det inte var bra att ta någon utländsk när lika gärna jag kan göra det. Det var absolut inget enkelt beslut och jag tänkte över det i många många år. Det bottnar sig mycket i den här maktlösheten man känner när en anhörig står med en cancersjukdom. De är unga och alla runt omkring bildade familj. Jag bildade familj men de stod kvar med sin barnlöshet. Hennes cancer kan jag inte göra något åt, men jag kan hjälpa dem att bli föräldrar, säger Linnea Häggmark till TV4.

Linnea Häggmark är värdmoder åt sin bror och svägerskas barn. Foto: TV4

Är gravid med sin brors barn

Så tillsammans åkte de alla tre till Georgien med de infrysta äggen. Linnea fick äggen till sin livmoder och sedan kunde hon befruktas genom medicinsk väg. Tillsammans har de alla tre pratat igenom graviditeten noggrant och Linneas man är lika involverad.

– Jag har bearbetat sorgen att inte kunna få barn i många år. Jag har varit inställd på det, så det här ser jag som världens gåva. Jag får rysningar, säger Sandra Rydenstam Björk till TV4.

Anton och Sandra ska äntligen bli föräldrar

Bebisen är beräknad att komma inom 23 dagar. Linnea har tre barn sedan tidigare med sin man. Hon poängterar därför att hon ska bli faster och är inte orolig över att känna något annat när barnet kommer. Det är Sandra och hennes bror Anton som ska bli föräldrar.

Se intervjun med Linnea, Anton och Sandra:

[arve url=”https://www.tv4play.se/program/efter-fem/12489765?utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=nyhetsmorgon&utm_content=surrogat&linkId=71912715&fbclid=IwAR0Va5gJBjUvRWcJQIsW9_BIIUWJ8UxgoEt0gQDwi-YNC6xZYeWo0bLDgPM” aspect_ratio=”16:9″ /]

Det kan absolut inte vara ett lätt beslut att låta en så nära anhörig bära ens barn eller tvärtom. Men Linneas fina gåva till sin bror och svägerska är nog något de aldrig kommer att glömma. Dessutom underlättar det för både Anton och Sandra att få vara med under hela graviditeten till skillnad från om de hade tagit någon utomlands.

Linnea Häggmark förtjänar att hyllas för sitt goda hjärta så sprid det här vidare för att skicka massa kärlek till henne! Och för att önska Anton och Sandra ett stort grattis till deras första graviditet och älskade bebis.