Lisa Holms mördare flyttas till Litauen – och får sänkt straff

Lisa Holms mördare, Nerijus Bilevicius, ska flyttas till sitt hemland Litauen och avtjäna resten av sitt straff där. I samband med flytten har han även fått sitt straff sänkt – till 15 års fängelse, enligt Sveriges radio.

Det har nu gått två år sedan 17-åriga Lisa Holm mördades i Kinnekulle. Mordet skakade om hela Sverige. Nerijus Bilevicius från Litauen dömdes till livstids fängelse och det beslutades också att han skulle avtjäna större delen av straffet i sitt hemland. 

”Kriminalvården finner vid en helhetsbedömning av samtliga faktorer att hans sociala återpassning underlättas av att verkställigheten fortsättningsvis sker i Litauen.” skrev Kriminalvården i beslutet.

I samband med överföringen har en distriktsdomstol i Litauen beslutat att sänka straffet för den dömde mördaren till 15 års fängelse. 

Beslutet har överklagats och kommer att avgöras i nästa vecka. Skulle det vara så att Nerijus Bilevicius får ett kraftigt reducerat straff kan Sverige stoppa överföringen. 

– Jag vill inte spekulera i om det kommer att bli så. Men kriminalvården har möjligheten att häva ett beslut och det kan ske om man till exempel skulle urholka straffet på något sätt, säger Per-Henrik Hedbrant, Kriminalvårdens rättsenhet, till P4 Skaraborg.

Publicerad av Newsner