Löfvens löfte – största satsningen någonsin på vård och omsorg: ”Ska ha världens bästa äldreomsorg”

En historisk satsning på sjukvård och äldreomsorg.

Det löftet ger statsminister Stefan Löfven till landets kommuner och regioner.

Regeringen är överens med samarbetspartierna om ett miljardpaket till sjukvården och omsorgen.

Det blir bland annat permanenta tillskott på fyra miljarder kronor varje år till äldreomsorgen ute i landet.

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterade satsningen, som ska finnas med i höstens budget, tillsammans med Centerledaren Annie Lööf vid en pressträff på måndagen. Regeringen och januaripartierna har kommit överens att satsa på välfärden.

Miljarder till regioner och kommuner

Det ska totalt handla om satsningar på välfärden för sammanlagt 19,7 miljarder till kommuner och regioner under år 2021, uppger Centerledaren Annie Lööf för TT.

– Om ni ursäktar mig så är det här en sjujäkla satsning på välfärden. Det är den största satsningen på äldreomsorgen någonsin. Vi ska ha världens bästa äldreomsorg. Den tryggheten förtjänar de äldre som byggt vårt land, säger Löfven vid pressträffen.

Han poängterade också vikten av att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, samtidigt som regeringen nu vill ”återstarta svensk ekonomi”.

STOCKHOLM 20200907 Statsminister Stefan Löfven (S) och Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, håller en pressträff i Rosenbad. Foto: Pontus Lundahl / TT

Under coronapandemin har sjukvården och äldreomsorgen i landet varit under stenhård press. Vårdskulden är stor då många operationer och andra behandlingar har fått ställas åt sidan när covid-19-patienter har vårdats.

Nu blir det alltså mer pengar både till kommuner för äldreomsorgen, och för landets regioner och sjukvården.

– För mig är det självklart att vi ska ha en välfärd att lita på i landet. I dag genomför vi därför en generell höjning av statsbidraget till kommuner och regioner på 10 miljarder år 2021 och fem miljarder år 2022, sade Löfven på pressträffen.

Totalt 7,4 miljarder till äldreomsorgen

Foto: TT

I siffror handlar det om fyra miljarder kronor årligen i tillskott till Sveriges kommuner – med syftet att stärka äldreomsorgen. Vidare blir det också ytterligare 1,7 miljarder till det så kallade ”Äldreomsorgslyftet”.

”Tillsammans med de medel som ursprungligen avsattes för Äldreomsorgslyftet innebär det sammantaget att kommunernas äldreomsorg 2021 tillförs 7,4 miljarder kronor”, står att läsa i regeringens pressutskick.

Samtidigt ska Sveriges regioner få fyra miljarder både 2021 och 2022. Pengarna lär komma landets sjukhus till pass, och ska vid behov även kunna användas till covid-19-relaterad vård. Enligt budgetbeslutet så kommer de olika regionerna i landet få ta del av pengarna på lika villkor utifrån folkmängd.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);